- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
6 lessen • Wat andere landen ons leren over wiet legaliseren
Nederland was 40 jaar lang het enige land ter wereld waar je recreatieve cannabis in een winkel kon kopen zonder risico op vervolging. Die positie raakten we in 2017 kwijt toen in Uruguay de eerste legale wiet over de toonbank ging. Inmiddels zijn er meer landen met een gereguleerde cannabis business, wat zijn de 6 belangrijkste lessen voor ons hier in de Lage Landen?
Sinds Uruguay blijft het aantal landen en Amerikaanse staten met legale of gedecriminaliseerde cannabis groeien. Waar andere landen vroeger van ons leerden, zijn de rollen nu omgedraaid. Zes lessen die Nederland van andere landen kan leren over legaliseren.
Les 1 – Uruguay: niet bang zijn voor internationale drugsverdragen
José ‘El Pepe’ Mujica, president van Uruguay van 2010 tot 2015, slaagde er in 2014 in om zijn wetsvoorstel voor legalisering van cannabis aangenomen te krijgen.
Mujica stond bekend als de meest bescheiden en de armste president ter wereld en zat jarenlang als politieke gevangene onder barbaarse omstandigheden opgesloten.
Misschien hielp die ervaring hem om het op te nemen tegen de UNODC, het VN drugsbureau. Uruguay brak immers de regels van de VN drugsverdragen door cannabis voor niet-medicinaal gebruik te legaliseren.
Daar heb je lef voor nodig, en een visie. En die zijn bij Nederlandse politici, qua cannabis toch zeker, nogal dun gezaaid.
Les 2 – Marokko: gratie voor veroordeelde en gezochte kwekers
Deze week werd bekend dat de Marokkaanse koning Mohammed VI gratie heeft verleend aan 4.831 mensen die veroordeeld zijn of gezocht worden voor illegale cannabisteelt.
De site Newscentral bericht dat de gratie “bedoeld is om degenen die eerder betrokken waren bij illegale teelt te helpen over te stappen naar het wettelijke kader, in lijn met de bredere strategie van Marokko”.
Ik heb nog nooit een Nederlandse politicus gehoord over gratieverlening aan veroordeelde of gezochte wiettelers.
En een bredere strategie zou ook wel een goed idee zijn, na jaren van visieloze repressie en het puur politieke compromis dat Experiment gesloten coffeeshopketen a.k.a. de wietproef heet.
Les 3 – New York: realistisch wietbezit voor thuistelers: 2.2 kilo!
De staat New York legaliseerde relatief laat; in maart 2021 werd de Marijuana Regulation & Taxation Act aangenomen en eind december 2022 startte de legale verkoop. De regels voor thuisteelt gelden echter pas sinds juni 2024…
Maar zeker wat de maximale bezitshoeveelheid betreft zijn die regels realistisch. Volwassenen van 21 jaar en ouder mogen 3 volgroeide en 3 nog niet volgroeide planten kweken, met een maximum per huishouden van 12 wietplanten.
Thuistelers mogen tot vijf pounds, dat is ruim 2,2 kilogram, gedroogde cannabis in huis hebben, “of het equivalent daarvan in concentraten”.
Dat is andere koek dan de maximaal 5 gram die wij in Nederland thuis mogen hebben. Alles daarboven geldt als “handelshoeveelheid” en kan leiden tot huisuitzetting.
Les 4 – Thailand: planten uitdelen aan de bevolking
We will not go back, moet de Thaise politicus Anutin Charnvirakul hebben gedacht over de pogingen van – de inmiddels ontslagen – premier Srettah Thavisin om de legalisering van cannabis terug te draaien.
Charnvirakul was de grote man achter die legalisering, die op 9 juni 2022 van kracht werd.
De dag erna begon de overheidscampagne om 1 miljoen (!) wietplantjes uit te delen aan de Thaise bevolking.
Kijk, dat zijn de betere beleidsplannen!
Les 5 – Canada: verschillende vergunningen en ‘micro-licenties’
Nederland en Canada legaliseerden vrijwel tegelijk medicinale cannabis: in 2001.
Bijna een kwart eeuw later hebben wij nog steeds maar één legale producent van mediwiet: Bedrocan.
Canada telt honderden producenten. Hier kunnen we duidelijk iets leren van de Canadezen. Zowel voor medicinale als voor recreatieve cannabis – legaal sinds 2018 – bestaan er allerlei vergunningen voor verkoop, teelt en verwerking.
Er zijn ook micro licenses, voor kleinschalige teelt of verwerking, door kleine bedrijfjes. Op de overheidswebsite wordt helder en begrijpelijk uitgelegd hoe je zo’n vergunning aan kunt vragen.
Toegankelijk, transparant en eerlijk. Oftewel: veel beter dan in Nederland.
Les 6 – Duitsland: maak een ‘brede’ cannabiswet
Voordat de wietproef werd verzonnen om het CDA en de ChristenUnie aan boord te houden van het derde kabinet Rutte, had de Tweede Kamer al een wet aangenomen om de achterdeur van de coffeeshop te reguleren. Die wet heette Wet Gesloten Coffeeshopketen.
De wietproef heet officieel Experiment Gesloten Coffeeshopketen. En daar wringt de schoen. Waarom alleen maar een wet en een experiment voor de coffeeshops?
Dat doen de Duitsers beter. Hun Cannabis Gesetz – wietwet – is veel breder en gaat ook over thuisteelt. En over cannabis social clubs, ledenverenigingen die gezamenlijk (maximaal met 500 mensen) wietplanten kweken. Eigenlijk hoort industriële hennep ook in zo’n cannabiswet; het gaat immers allemaal over dezelfde plant.
Natuurlijk maken de landen en staten die afscheid hebben genomen van het cannabisverbod ook fouten. Ook daar kan Nederland van leren. Op die lessen kom ik in een volgende column terug.