(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

RollingStoned Top 50 # 17  Met meer regelmaat dan ons lief is moeten we berichten over mensen – al dan niet medicinale cannabispatiënten – die zonder pardon uit hun huis worden gezet nadat ze betrapt zijn op het kweken van wietplanten. Een wreed lot dat zelfs niet opgaat voor moordenaars of verkrachters, maar anno 2016 dus wel voor mensen die wat plantjes in huis durven te laten groeien. Een bekend geval dit jaar was hiv-patiënt Rudolf Hillebrand die van de rechter mocht thuiskweken maar van de Amsterdamse woningbouwvereniging niet, op straffe van huisuitzetting.

Het kan verkeren in nederwietland. Voor de rechter behaalt medicinaal cannabispatiënt Rudolf Hillebrand een grootste overwinning doordat hij toestemming krijgt thuis zijn eigen wiet te kweken, maar daar heeft zijn woningbouwvereniging schijt aan. Als hij niet stopt met telen moet ie zijn huis uit!

Vreugde van korte duur

Victorie voor thuiskweker Rudolf‘, schreef onze columnist Derrick Bergman nog geen 2 weken geleden. En terecht, want de Amsterdammer die in 1992 bij zijn werk als verpleger per ongeluk via een besmette naald het Hiv-virus opliep mag van de rechter legaal thuis meer dan 5 wietplanten kweken!

De vreugde kan echter wel eens van korte duur blijken, want Het Parool meldt nu dat Rudolf’s woningbouwvereniging Eigen Haard in tegenstelling tot de rechter geen uitzondering toestaat. Wanneer de 58-jarige cannabispatiënt niet stopt met thuis wiet kweken zal hij uit zijn woning worden gezet.

Zieke streek

Rudolf_Hillebrand_CannabisTribunaal2010_Den_Haag_foto_db_01_1036

Cannabispatiënt Rudolf Hillebrand moet van zijn woningbouwvereniging onmiddellijk stoppen met wiet kweken, ondanks dat hij dat van de rechter legaal mag! [foto: Derrick Bergman]

Dat kan je gerust een zieke streek noemen van die woningbouwnazi’s. Het is iedereen, inclusief de rechter, duidelijk dat het hier geen commerciële broodkweker betreft maar een zieke man die 24 planten houdt omdat andere medicijnen en de officiële Bedrocan-wiet geen soelaas bieden. Zijn eigen wietje rookt Rudolf vooral om misselijkheid en braakneigingen te bestrijden, symptomen die hij overhoudt aan het dagelijks moeten slikken van pillen tegen de Hiv.

“We willen graag dat hij in dit huis blijft wonen, maar dan zonder thuisteelt,” zegt een woordvoerder van Eigen Haard in Het Parool. “Een woning is niet bedoeld als broeikas. Het is onze ervaring dat er best vaak brand ontstaat door thuisteelt en daar zijn ook wel eens mensen bij omgekomen. Het is gevaarlijk voor de bewoner en voor de buren. Daarnaast zijn wij zelf ook strafbaar en kunnen we verzekeringsproblemen krijgen.”

‘Crimineel’

Een nogal formeel standpunt, bovendien HOEFT het helemaal niet gevaarlijk te zijn als je het – zoals Rudolf – netjes en veilig doet.

Vanzelfsprekend is Hillebrand geschokt door de opstelling van zijn verhuurder. “Dan heb je eindelijk een positieve uitspraak en zeggen ze dit. Ze doen net alsof ik aan grote, professionele wietteelt doe. Je krijgt meteen het stempel crimineel.”

‘Topje van de ijsberg’

Gelukkig bemoeit ook de Amsterdamse politiek zich inmiddels met de zaak. De PvdA wil dat de gemeente zich inspant om Rudolf te helpen en burgemeester Van der Laan heeft dat nu ook beloofd. Samen met Eigen Haard wordt er naar een oplossing gezocht.

Hillebrand zegt tegen Het Parool ook dat hij graag wil dat andere patiënten ook hun eigen wiet mogen kweken als andere medicijnen of ‘legale’ wiet niet helpen. En thuis wiet kweken is ook niet eens het belangrijkste voor de Amsterdammer. “Het hoeft niet thuis, maar het zou mooi zijn als er een ruimte wordt gefaciliteerd waar de wietplanten kunnen staan. Ik ben namelijk maar het topje van de ijsberg.”

[openingsbeeld: Yayayoyo/Shutterstock]
(advertentie)