(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Over Hells Angels wordt veel lelijks gezegd en justitie in Nederland probeert hen zelfs te verbieden. Maar het zijn eigenlijk net mensen die bikers: ook zij kweken wiet, net als jullie en wij! Maar dan wel direct grootschalig en in beide Lagen Landen tegelijk. Jammer voor de duivelse engels uit Gent is alleen dat ze hiermee wél gepakt en nu ook veroordeeld zijn.

 

Kweken tegen de Franse grens aan

Zoals wel vaker duurt ook deze rechtszaak tegen leden van ’s werelds bekendste motorclub best lang. De twee wietplantages van de Hells Angels in Goes (NL) en Leisele (B) werden namelijk al op 6 januari 2016 opgerold. Bovendien werd er toen in het clubhuis van het chapter in Gent ook nog ‘een waar wapenarsenaal ontdekt’, zoals dagblad Het Laatste Nieuws in Vlaanderen schrijft.

In Leisele – een dorpje van bijna niks tegen de Franse grens met nog geen 800 inwoners – hadden de Harley-rijders een afgelegen loods achter de gemeentelijke feestzaal gevonden, gehuurd en meteen maar ingericht als wietwalhalla met 900 dolenthousiaste dames aan boord.

‘De loods bleek ingedeeld in verschillende kweekkamers en was uitgerust met professionele bemesting, irrigatie, verwarming, afzuiging, belichting,…’, aldus de krant HLN.

Tweede, nog grotere wietplantage in Zeeland

Het feest in Leisele begon volgens het Openbaar Ministerie in België reeds eind oktober 2014 en vanaf toen tot aan de politie-inval begin 2016 zou er 5 keer geoogste zijn. Dat alleen leverde de Hells Angels een winst op van 1,5 miljoen euro, tenminste volgens de openbare aanklager.

Maar voor anderhalf miljoen komt geen Hells Angels dagelijks zijn honk uit. En dus tuigde het chapter van Gent, het oudste van België, ook maar een tweede wiethok op in het Zeeuwse – dus Nederlandse – Goes. Daar stonden liefst 5.000 wietplanten!

Even samenvatten alvorens we naar de rechtszaak van deze week gaan: de Gentse Hells Angels teelden in Nederland en België 5.800 wietplanten en als clubhuis-hobby hielden ze er nog een forse wapenverzameling op na. Wat gaat dat voor straffen opleveren mensen?

Advocaat lult schadevergoeding terug van 1,5 miljoen naar 90K

Geheel tegen de Belgische natuur van old school war on drugs keihard straffen in, valt het ons allemaal erg mee. Laten we beginnen met de poen. In plaats van die 1,5 miljoen euro wietwinst hoeven de Gentse angels slechts een fractie daarvan op te hoesten in de staatskas: 90.000 euro. De advocaat van de bikers wist de rechter ervan te overtuigen dat er maar 1 in plats van 5 keer is geoogst, vandaar het opmerkelijke prijsverschil.

Oké, er komt nog een schadevergoeding bovenop van precies 50.740 euro en 27 centen, die de motorrijders moeten overmaken naar de rekening van Gaselwest. Daaruit kunnen we afleiden dat de mannen niet netjes voor de stroom hebben betaald, foei toch!

Oud-militair is de spin in het wietweb

En dan de persoonlijke, niet-clubgebonden straffen. In totaal stonden er deze week 10 mensen in de rechtbank, waarvan er 3 een hesje met officiële Hells Angels-badges op de motorfiets mogen dragen. Verder gaat het om de loodseigenaar, wietbewakers en klushulpen. De sancties die deze mensen kregen opgelegd, variëren van werkstrafjes van 100 uur tot voorwaardelijke celstraffen van 14 maanden.

De hoofdfiguur is een apart verhaal. Deze 46-jarige Hells Angel uit Evergem – een oud-militair nota bene! – kan wellicht motorrijden als de duivel zelve, hij wordt wel om de haverklap gepakt met zijn wiethokken. Voor die in Heisele en Goes ging het namelijk eerder al fout in Zelzate, Boekhoute en Wachtebeke.

Komt bij dat meneer in 1993 tijdens zijn diensttijd in Somalië ‘een kogel door het hoofd van een Somaliër joeg om een diefstal van een oorlogswapen en olifantentanden te verdoezelen’, zoals de krant HLN het opschrijft. Dat leverde hem toentertijd 5 jaar cel op, voor het voortijdig beëindigde wietgedoe van vandaag de dag krijgt ie nu 4 jaar gevangenisstraf, effectief wel te verstaan.

[openingsfoto:  7500jacks/Shutterstock, foto Hells Angels Belgium: YouTube]
(advertenties)