(advertentie)
(advertentie)

De Nederlandse Bob Dylan. Zo werd de Brabantse protestzanger/gitarist Armand ook wel genoemd, maar dan wel een Bob die nooit nuchter was – want fulltime stoned. Volgens hemzelf had ie tijdens zijn leven makkelijk zijn eigen lichaamsgewicht in hasj opgerookt… Bijna 10 jaar is de roodharige hippie-artiest nu dood en eindelijk krijgt zijn geboortestad een straat met zijn naam. Maar onze columnist vindt dat nog lang niet genoeg eerbetoon aan onze cannabislegende!

Project 2025 maar dan goed

Anderhalf jaar geleden, op 25 januari 2024, kreeg ik een mail van Theo Buissink, de legendarische oprichter van de Groninger coffeeshop De Vliegende Hollander en cannabisactivist sinds 1973. Het onderwerp deed niet meteen een belletje rinkelen: ’19 november 2025′.

‘Ik en mijn vriend Jan Schlimbach’,  schreef Theo, ‘hebben het plan om iets te gaan doen voor het tienjarig overlijden van Armand op of rond 19 november 2025. In Eindhoven.’ Theo en Armand, protestzanger en cannabis-icoon uit Eindhoven, hebben elkaar lang gekend. Dat zit zo.

Armand op Cannabis Bevrijdingsdag Antwerpen (09-05-2015). Een van zijn laatste shows…

Hasj uit Eindhoven dealen op Groningse sociale academie

Voordat Theo in 1983 De Vliegende Hollander opende, dealde hij hasj op de Sociale Academie in Groningen. Daarvoor ging hij per trein naar Eindhoven, schrijft hij in het boek ‘Wegens bommelding een uurtje gesloten!’ uit 2008:

‘’s Morgens weg, ’s avonds weer thuis. Contacten uit eerdere jaren, en ook omdat ik liever niet bij de bekende dealertjes in Groningen wou kopen.’

Theo koopt een ons hasj en als die op is, gaat hij weer naar Eindhoven. ‘Zeker tot 1979. Elke week weer.’ Uiteraard leert hij Armand kennen, de Nederlandse Bob Dylan, die in 1966 is doorgebroken met de klassieker ‘Ben ik te min?’. Nog altijd vaste prik in de jaarlijkse Top 2000.

Hypocriet over wiet, dat pikt Armand niet

Armand, echte naam Herman van Loenhout, is een groot liefhebber van cannabis en steekt dat niet onder stoelen of banken. Omdat zijn platenmaatschappij Philips weigert teksten over wiet en hasj uit te brengen, stapt Armand in 1970 over naar het Telstar label van platenbaas Johnny Hoes.

Ook veel omroepen en radiozenders boycotten Armand, al blijven ze ‘Ben ik te min?’ wel draaien. Om zijn inkomen aan te vullen dealt hij: af en toe rijdt hij met een onsje hasj naar Amerikaanse legerbases in Duitsland. En hij verkoopt wel eens een onsje aan Theo Buissink.

De Turkse Lamp

In het nummer ‘De Turkse Lamp’ (1978) zingt Armand over hem:

‘En toen ik de motor bij Meppel kapotreed en nog helemaal naar Groningen moest, toen zat Theo Stuf in Vera te wachten, was alles nog niet verwoest. En die nacht sliep ik met zes katten op zolder en mijn geest verliet me een tijd, want ik hou wel van wat stonede kolder, kastanjes rollen over het papieren tapijt.’

Armand – Tintels voor de mensen LP (1978)

Ongelofelijk maar waar: de zin ‘zolder en mijn geest verliet me een tijd, want ik hou wel van wat stonede kolder’ wordt op alle websites met songteksten weg gelaten.

Over censuur gesproken. Het refrein van het nummer is vintage Armand, poëzie geïnjecteerd met de taal van de straat:

‘De Turkse Lamp gaat omhoog en omlaag
Oh wat mag ik het toverkruid toch graag
Het paradijs voor een krats op de hoek
Naai d’r nou uit met je chemiese troep’

Armand met een mooie bos ‘vogelwiet’ in zijn handen, thuis in Eindhoven…

Actief in wietwereld met optredens en columns

Tot aan zijn dood in 2015 bleef Armand zingen en schrijven over het toverkruid. Tijdens optredens mocht hij graag een chillum, een rechte Indiase hasjpijp, roken. Geen andere artiest trad vaker op Cannabis Bevrijdingsdag op: in 2010, 2012 en 2013.

Samen met zijn vriend Simon Vinkenoog was Armand vanaf de eerste editie jurylid bij de cannabis cup van HighLife Magazine, waarvoor ze allebei een column schreven. Nog een overeenkomst: beide heren kregen in hun laatste jaren erkenning en nieuw succes na decennia waarin ze vooral genegeerd werden, of belachelijk gemaakt.

Armand speelt op Cannabis Bevrijdingsdag 2010 in Amsterdam.

Gemeentelijke stroperigheid

Terug naar Theo’s mail aan mij. Eén van de plannen was proberen om een straat naar Armand vernoemd te krijgen. En het ziet er naar uit dat dit gaat lukken. De secretaris van de straatnamencommissie van de gemeente Eindhoven schreef op 14 juli dat de commissie de burgemeester adviseert ‘om een straat naar hem te benoemen’.

Dat klinkt op zich goed, al kan burgemeester Jeroen Dijsselbloem dit advies blijkbaar nog naast zich neer leggen. Problematischer is de volgende mededeling:

‘Deze zal nu nog in portefeuille gehouden worden, tot de eerstvolgende geschikte gelegenheid waar deze toegepast kan worden. Helaas kunnen we u op dit moment nog niet aangeven waar en wanneer dat zal gebeuren.’

8 december 2005: ode aan John Lennon in de Melkweg. Armand zingt ‘Working Class Hero’. De opbrengst van de avond, met ruim 30 Nederlandse artiesten, ging naar Warchild.

Een Armandplein, pal voor poppodium de Effenaar

Hallo, gemeente Eindhoven! Dit is geen hogere wiskunde: op 19 november 2025 is Armand tien jaar dood. Een perfect moment om hem met een straatnaam te eren. Ook de plek ligt voor de hand: het plein voor de Effenaar, hét poppodium van Eindhoven, heeft geen eigen naam.

Kom op, noem dit het Armandplein en laat de burgemeester het straatnaambord onthullen op 19 november. En nog een gratis tip: plaats een mooie plaquette op dit plein met foto’s en een levensbeschrijving van deze Eindhovense held.

[tekst en foto’s: Derrick Bergman / Gonzo Media]
(advertentie)