(advertentie)
(advertentie)

Derrick beschrijft in zijn column deze week hoe het sinds de lancering met de VOC-Nederland campagne gaat. Daarnaast gaat hij in op de mening van patiënt Hans, over het verschil tussen nieuwe en traditionele vormen van hasj. Is dat even toevallig! We publiceerden juist vandaag over een nieuw onderzoek, waaruit blijkt dat de planten in Marokko inderdáád heel anders – superieur stabiel zelfs -zijn.

Campagnetijd bij het VOC

De VOC campagne Wat is Nederhasj? maakt de tongen los, nog voordat we de posters naar de 78 wietexperiment coffeeshops hebben opgestuurd. Vanaf 1 september mogen deze coffeeshops alleen nog maar Nederlandse hasj verkopen. Met de campagne willen we objectieve informatie geven over de diverse Nederhasj varianten.

Een reportage van Omroep Brabant over Nederhasj en onze campagne wordt goed bekeken; een ingekorte TikTok versie haalde al ruim 330.000 views. Iemand maakte zelfs een tegeltje met mijn woordgrap over shit en poep.

Op de mailinglijst van het VOC is een discussie ontstaan waarin met respect én (ervarings)kennis kanttekeningen worden gezet bij moderne hasj, en de verschillen worden benadrukt met hasj uit traditionele productielanden als Marokko, Libanon, Pakistan en Afghanistan.

Derrick houdt wel van goede shit maar niet van poep! 💩

Zuiverheid niet zaligmakend

Medicinaal cannabisgebruiker en activist Hans vindt zuiverheid zeker niet zaligmakend. Bij de twee traditionele, eeuwenoude technieken om hasj te maken – het ‘kloppen’ van gedroogde planten op een zeef en met de hand hars van levende planten wrijven – komt er relatief veel plantmateriaal in de hasj terecht. Maar dat is geen nadeel in Hans’ ogen. Integendeel.

Op basis van eigen ervaring en analyse stelt Hans dat een beetje plantmateriaal naast CBD en CBN de psychoactieve werking van THC “moduleert tot een veel zachter en loom effect”. Een THC:CBD verhouding van 1:1 is voor hem ideaal; ‘Deze verhouding kwam in sommige Marokkaanse soorten goed naar voren, en vooral de rode Libanon was een topper!’

De meeste Westerse cannabissoorten bevatten nauwelijks CBD en dat geldt dus ook voor de hasj die er van wordt gemaakt. Een aantal telers in het wietexperiment is bezig om soorten en concentraten te ontwikkelen met een meer gebalanceerde THC:CBD verhouding.

De Nederhasj in productie bij CanAdelaar, en wat concentraten van Q-Farms. 

Maar niet alleen de genetica bepaalt de samenstelling van de werkzame stoffen in de plant en de werkzaamheid van het product, betoogt Hans. Ook kweekomstandigheden en nabewerking hebben een essentiële invloed: “grondsoort, klimatologische eigenschappen, landschappelijke en bodemtechnische factoren, agrarische verschillen en zelfs culturele gebruiken”.

Zijn lijstje met factoren die het cannabinoïden-profiel van hasj beïnvloeden is het delen waard:

  • Authentieke regionale genetica
  • 100% zonlicht als lichtbron
  • Hoogteverschillen in de plantage
  • Klimaatinvloeden en gewasbedreigingen door ongedierte en tekorten
  • Organische, biologische voeding
  • Regenwater
  • Vrije natuurlijke teelt
  • Culturele en agrarische opvattingen
  • Drogen en opslag
  • Nabewerking en persen

Moderne, super zuivere concentraten als rosin, ice-o-lator en static sift kun je vergelijken “met champagnes van het hoogste niveau”, schrijft Hans, “maar wat mij betreft is de complexiteit en duur van het effect juist afgenomen.” Stof tot nadenken, al ken ik ook mensen die juist voor medicinaal gebruik zweren bij moderne concentraten.

Zelf kweekt Derrick ook een paar hasjprocucenten, en de meesjes in de tuin genieten daar ook van, het is goede shit!

Nederhasj én buitenlandse hasj, fair trade graag

Mijn standpunt is dat consumenten en patiënten toegang moeten hebben tot Nederhasj én buitenlandse hasj. Op fair trade basis, net als bij koffie. Ik wil graag iets meer voor mijn stukje Marok betalen als de wietboer in de Rif daar van profiteert.

De legale cannabisteelt in Marokko staat onder druk, er zijn grote problemen met achterstallige betalingen en tegenvallende verkopen. Legaal geproduceerde Marokkaanse hasj toevoegen aan ons wietexperiment is een kans voor open doel.

Als het om wijn gaat, kan ik kiezen uit producten van over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van Limburg tot Zuid-Afrika. Dat wil ik ook met cannabis. Variatie in prijs, kwaliteit, smaak, effect en land van herkomst. Ruime keuze. Mooie etiketten.

En natuurlijk ook de vrijheid om zelf cannabis te telen en daar hasj, rosin, wietolie, koekjes of wat dan ook van te maken.

Klik HIER voor de website Wat is Nederhasj?

[Foto’s: Derrick Bergman / G0nz0 Media (m.u.v.) openingsfoto: Shutterstock]
(advertentie)