(advertentie)
(advertentie)

Wetenschap waar je blij van wordt: onderzoekers van de Oregon State University (OSU) hebben de basis gelegd voor een lexicon, een lijst standaard begrippen, om de geur van cannabis te beschrijven. Dat deden ze op basis van onderzoek met een panel van 24 deelnemers die de geur van 59 samples wiet beoordeelden.

Een gedeelde wiet-woordenschat

Alle cannabis samples werden ook uitgebreid getest in het laboratorium om de gehaltes terpenen, terpenoïden en vluchtige zwavelverbindingen vast te stellen. Tom Shellhammer, hoogleraar voedingswetenschappen en technologie aan de OSU, deed eerder onderzoek naar smaak en geur van hop en bier.

Tegen Phys.org zegt hij over het cannabis onderzoek:

‘De geur speelt een sleutelrol in hoe consumenten de kwaliteit van cannabis beoordelen, maar tot nu bestaat er geen gestandaardiseerde taal om die geur te beschrijven. Dit onderzoek legt het fundament voor een gedeelde woordenschat waar consumenten, winkeliers en kwekers profijt van hebben.’

Ruiken aan wiet, wie doet dat niet? Hier testen consumenten de eerste legale cannabis van Hollandse Hoogtes in coffeeshop Club 69 in Maastricht.

Bij beoordelen wiet is geur net zo belangrijk als THC

Zowel in de VS als hier bij ons wordt het THC-percentage vaak gezien als belangrijkste kwaliteitscriterium, vooral door mensen met weinig verstand van cannabis. Wiet alléén op THC-percentage beoordelen is als wijn alleen op alcoholpercentage beoordelen. Geur is een veel beter criterium, al zegt ook dat niet alles.

De samples uit het onderzoek kwamen uit Oregon, Californië, Washington State en Zwitserland. De woorden om de geur te beschrijven zijn afkomstig uit de commentaren van juryleden van de Cultivation Classic, een commerciële cannabis competitie die sinds 2019 in Portland, Oregon wordt georganiseerd.

De onderzoekers stelden een lexicon van 25 woorden en bijbehorende definities samen. Als cannabis- én taalfanaat vertaalde ik de lijst met plezier in het Nederlands. Hier gaan we.

Het grote cannabis geur lexicon

Fruitig: Fruitcocktail, aroma’s van peer, perzik of druiven.
Citrus: Aroma’s van schillen van citrusvruchten als citroen, limoen, sinaasappel, grapefruit.
Bessen: Aroma’s van bosvruchten als blauwe bes, aardbei, framboos.
Tropisch: Aroma’s van tropisch fruit als ananas, mango, guave.
Aarde: Vochtig bos of de geur van net omgespitte, vochtige aarde.
Muf: Vochtige kelder, stoffige geuren.
Houtachtig: Aroma van dennenhout, cederhout of ander hout.
Zwarte Thee: Geur van sterke zwarte thee.
Peper: Aroma’s van versgemalen zwarte peper.
Kruidig: Aroma’s van salie, munt, kamfer, menthol etc.
Bloemig: Aroma’s van rozen, viooltjes, jasmijn etc.
Hooiachtig: Geur van gedroogd gras, hooi.
Koekkruiden: Aroma’s van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat.
Nootachtig/Geroosterd Brood: Geroosterde noten en/of brood.
Skunky: Geur van aardgas of verbrand rubber.
Benzine: Geur van diesel of benzine.
Chemisch: Lijm, nagellakremover, oplosmiddel, plastic, rubber geuren.
Ammoniak: Ammoniak of schoonmaakmiddel.
Kaas: Aroma’s van harde kazen.
Romig: Aroma’s van zoete zuivel, zoals cheesecake.
Snoep: Aroma’s van suikersnoepjes als Pez en Skittles
Taartachtig: Aroma’s van vanille, bruine suiker, suikerkoekjes, cake of honing.
Deeg: Geur van ongebakken, gistend deeg.
Dierlijk: Geur van een boerderij of paardendeken.
Kots/poep: Geuren die doen denken aan braaksel of poep.

Uw CNNBS columnist snuift de heerlijke geur van verse wiet op bij Innexo in Limburg (2024)…

Terpenen en geuren gelijkstellen slaat (meestal) nergens op

De onderzoekers ontdekten vier duidelijk te onderscheiden geurprofielen:

  1. Fruitig, bessen, snoep
    2: Citrus en chemisch
    3: Kazig en kots/poep
    4: Skunky, aarde, muf, hooiachtig, brandstof, zwarte thee, houtachtig en nootachtig/geroosterd brood

Opmerkelijk: de gemeten terpenenprofielen van de samples bleken de geurbeleving slecht te voorspellen. Alleen terpinoleen liet een duidelijke link zien met de geuren citrus en chemisch. Ook de gemeten zwavelverbindingen bleken de waargenomen geur slecht te voorspellen.

De onderzoekers benadrukken dat in de cannabisindustrie specifieke geuren ten onrechte worden gelijkgesteld aan specifieke terpenen. Zo simpel is het dus niet.

Proefkonijn mag de testwiet alleen… ruiken

Het ruiken van de samples vond plaats in een dispensary in Portland en de deelnemers mochten de wiet alleen maar ruiken. Roken of vapen van het studiemateriaal was er niet bij. Over opofferingen voor de wetenschap gesproken. Respect!

Het volledige onderzoek ‘Beyond potency: A proposed lexicon for sensory differentiation of Cannabis sativa L. aroma’ is HIER te vinden.

(advertentie)