(advertentie)
(advertentie)

Vorige week kondigde de Thaise regering aan dat ze recreatieve cannabis gaan ‘hercriminaliseren‘ en dat vanaf heel binnenkort je alleen nog maar medicinale wiet mag (ver)kopen. Dat is niet alleen een klap voor de nog jonge, bloeiende cannabisindustrie in het land – en bijbehorend toerisme – maar ook voor de kippen in Thailand. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Knipafval van wietoogst aan de kippen voeren

Het begon allemaal toen Ong-ard Panyachatiraksa, een boer in het noorden van Thailand met een vergunning voor het kweken van medicinale cannabis, zich afvroeg wat hij moest doen met de vele overtollige bladeren die hij had verzameld. Hij vroeg zich af: zouden zijn kippen baat hebben bij de restjes?

Wetenschappers van de Chiang Mai University waren ook nieuwsgierig. Ze onderzochten duizend kippen op de biologische boerderij Pethlanna van Ong-ard in Lampang om te zien hoe de dieren reageerden wanneer cannabis aan hun voer of water werd toegevoegd.

Minder antibiotica dankzij cannabisvoer?

De resultaten zijn veelbelovend en suggereren dat cannabis de afhankelijkheid van boeren van antibiotica kan helpen verminderen, aldus Chompunut Lumsangkul, assistent-professor aan de afdeling dier- en aquatische wetenschappen van de Chiang Mai University, die het onderzoek leidde.

De resultaten van deze toch wel opmerkelijke cannabis studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke vaktijdschrift Animals onder de welluidende titel ‘Effect of Dietary Cannabis sativa L. Residue Supplementation on Meat Quality and Flavor-Enhancing Free Amino Acids in Broiler Chickens‘.

Chompunut observeerde de kippen om te zien welke invloed cannabis had op hun groei en vatbaarheid voor ziekten, en om te zien of hun vlees en eieren van andere kwaliteit waren of cannabinoïden bevatten. De dieren kregen de plant in verschillende concentraties en in verschillende vormen toegediend – sommige kregen water dat met cannabisbladeren was gekookt, terwijl andere voer kregen dat met gemalen bladeren was vermengd.

Kippenvlees smaakt ‘superieur’ door het wietdieet

Er werd geen abnormaal gedrag bij de kippen waargenomen, aldus Chompunut: “Bij de concentratie die we hen gaven, zouden de kippen niet high worden.”

Het gehaltes aan THC (de psychoactieve stof in de plant die je high maakt) en het niet-psychoactieve CBD in de wietbladeren varieerde van 0,2 tot 0,4%. “Ik probeerde het juiste niveau voor hen te vinden dat hen kan helpen hun immuniteit en prestaties te verbeteren zonder nadelige effecten”, schreef Chompunut.

De Thaise wetenschappers namen positieve signalen waar. Kippen die cannabis als supplement kregen, hadden minder vaak last van bronchitis en de kwaliteit van hun vlees – beoordeeld op basis van de samenstelling van eiwitten, vet en vocht, en de malsheid – was ook superieur.

Cannabiskip is in lijn met de Thaise tradities

De medicinale en culinaire voordelen van cannabis worden al lang erkend in de Thaise traditie, aldus Chompunut: “Het is een lokale wijsheid van het Thaise volk om cannabis [bladeren] te gebruiken als voedingsadditief – door het te mengen als ingrediënt voor kippennoedels. Mensen doen het in de soep om deze lekkerder te maken.”

Ze wilde de wetenschap achter dergelijke praktijken onderzoeken en dat is dus duidelijk gelukt. Het is haar echter niet duidelijk waarom de cannabis een positief effect had op de kippen. ‘Het is mogelijk dat de bioactieve stoffen in cannabis de darmgezondheid en immuniteit van de kippen hebben gestimuleerd en daardoor hun prestaties op andere gebieden hebben verbeterd’.

Er is verder onderzoek nodig om te zien of cannabis antibiotica in de kippenhouderij kan vervangen, aldus Chompunut. Ze is van plan een tweede onderzoek te doen waarbij cannabisextracten met een hogere intensiteit worden gebruikt om te zien wat voor effect dit heeft op ziekte- en sterftecijfers onder de kippen. Er zijn tot nu toe overigens geen sporen van cannabinoïden in het kippenvlees of de eieren aangetroffen.

Schonere en biologischere kippenhouderij

“De trend in de kippenhouderij gaat tegenwoordig in de richting van schonere, meer biologische teelt met minder gebruik van antibiotica”, zegt ze. Er is ook een wens om gebruik te maken van bijproducten en minder afval te produceren. Het gebruik van cannabis in kippenboerderijen zou kunnen helpen om dergelijke doelen te bereiken, aldus Chompunut.

De kippen die met cannabis zijn gevoerd, worden trouwens voor een hogere prijs verkocht in het restaurant van de boerderij, vertelt boer Ong-ard Panyachatiraksa. Kip wordt over het algemeen verkocht voor 60 baht (1,60 euro) per kg, zei hij, maar zijn kip gaat voor het dubbele de pan in.

Tja, hopelijk worden de Thaise kippetjes niet getroffen door de nu aangekondigde ‘hercriminalisering’ van cannabis en mogen zij bij boer Ong-ard Panyachatiraksa – en vele anderen die zijn voorbeeld volgden – lekker van wietblaadjes blijven smikkelen… (Totdat wij ze dan weer lekker opsmikkelen, haha)

LEES OOKProvençaalse kip-cannabis, héérlijk uit de oven!

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)