(advertentie)
(advertentie)

Onderzoekers hebben de eerste uitgebreide sensorisch gestuurde studie – onderzoek geleid door zintuigen – uitgevoerd naar de geuractieve stoffen in gedroogde cannabisbloemen. Daarbij hebben ze tientallen voorheen onbekende chemicaliën ontdekten die de kenmerkende geur van de plant bepalen. De bevindingen breiden de wetenschappelijke know-how over wiet uit, voorbij de algemene kennis over terpenen, CBD en THC.

Wetenschappers identificeren 52 ‘geuractieve stoffen’ in cannabis

Om de chemie van die heerlijke wietgeur te ontrafelen, gebruikten de onderzoekers een sensorisch gestuurde techniek bekend van de voedingswetenschap. Met een gaschromatografie-olfactometrie-apparaat in combinatie met een analyse van de verdunning van aroma-extracten, catalogiseerden ze de vluchtige stoffen in wiet. En belangrijker nog: ze onderzochten ook welke daadwerkelijk van belang zijn voor de menselijke neus!

De methode werkte door het mengsel van vluchtige stoffen te verdunnen en getrainde beoordelaars elke stof een ‘smaakverdunningsfactor’ te laten toekennen die de potentie ervan weerspiegelde. Door chemische analyse te combineren met sensorische testen bij mensen, identificeerden de onderzoekers 52 geuractieve stoffen: terpenen, esters, zwavelmoleculen, fenolische verbindingen, vluchtige zuren en furanonen.

“Met behulp van deze methode werd bewezen dat slechts een klein deel van de vluchtige stoffen bijdraagt ​​aan de algehele aromaperceptie”, schrijven de onderzoekers.

Tientallen nieuwe geurcomponenten ontdekt in wiet

Opvallend is dat 38 van deze geurstoffen nog nooit eerder waren aangetroffen in gedroogde wiettoppen en zes tot nu toe nog niet in cannabismateriaal zijn aangetroffen.

“De aanwezigheid van deze nieuwe geuractieve componenten ondersteunt verder het idee dat bepaalde geurstoffen kunnen worden gevormd of vrijkomen tijdens het drogen en uitharden (curen, red.)”, concluderen de onderzoekers. “Toekomstig onderzoek is nodig om te achterhalen hoe enzymatische of oxidatieve processen bijdragen aan deze transformaties.”

Het werk van deze wetenschappers zou de deur kunnen openen naar nieuwe cannabis-veredeling. Net zoals het proeven van wijn of koffie afhangt van subtiele aromatische verbindingen, kan wiet in even genuanceerde sensorische termen worden beschreven.

 

Geurstoffen koppelen aan waargenomen geurkwaliteiten

Voor de studie koppelden wetenschappers geurstoffen aan waargenomen geurkwaliteiten. Zo merkten ze op dat een ‘zweetgeur’ die van cannabis afkomt, te wijten is aan boterzuur, hexaanzuur en 2-methylboterzuur. Een ‘popcorngeur’ wordt geassocieerd met 2-acetylpyrazine.

Voor consumenten die op zoek zijn naar een ‘aardse, paprika-achtige geur’ is 3-isobutyl-2-methoxypyrazine de stof die de geur veroorzaakt. Een ‘havermoutachtige, zoete geur’ komt van (2E,4E,6Z)-nona-2,4,6-trienal of α-terpineol voor ‘bloemige en citrusachtige’ tonen.

Andere geureigenschappen waren onder andere fruitig, dennenachtig, terpeenachtig, hopachtig, paddenstoelachtig, muf en kruidnagelachtig.

De enorme hoeveelheid geuren, aroma’s en terpenen van wiet in beeld.

Aroma van wiet net zo belangrijk voor consument als THC/CBD

De bevindingen bevestigen een belangrijk punt dat relevant is voor professionals in de cannabisindustrie en dat de meesten al lang weten of vermoeden. Aroma is mogelijk de sterkste voorspeller van de aantrekkingskracht van de consument. Daarom selecteren kwekers cultivars al evenzeer op geur als op CBD- of THC-gehalte.

In het verleden richtte onderzoek zich grotendeels op verse wiettoppen of THC-rijke variëteiten, waardoor gedroogde cannabis onderbelicht bleef. Door de in de voedingswetenschap gangbare methoden aan te passen die identificeren welke vluchtige stoffen de aromaperceptie daadwerkelijk beïnvloeden, hebben de onderzoekers in de huidige studie het duidelijkste beeld tot nu toe gegeven van wat wiet zijn unieke geur geeft.

De wetenschappers van de Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen van Zürich en de Technische Universiteit  van München gebruikten gevriesdroogde cannabisbloemen van zes cultivars, geleverd door Puregene AG in Zwitserland.

Het secundaire metabolisme van cannabis

De auteurs zeggen dat hun onderzoek “de eerste basis legt voor het begrijpen van de geurcompositie van gedroogde marihuanabloemen en een basis biedt voor toekomstige validatie door middel van kwantificering en aromareconstitutie studies” – veelgebruikte methoden in voedingswetenschappelijk onderzoek.

“Door de kennis over het secundaire metabolisme van cannabis te verdiepen, zouden gerichte veredelingsinspanningen de productie van gewenste geurstoffen kunnen optimaliseren en zo inspelen op verschillende marktvoorkeuren in voeding, parfums en cannabisproducten.”

Het artikel is gepubliceerd door de American Chemical Society en verschijnt in de septemberuitgave van 2025 van het Journal of Agriculture and Food Chemistry, een peer-reviewed tijdschrift.

Voor de echte liefhebber: zo krijgt jouw wiet die kenmerkende geur!

Er is meer dan de bekende terpenen die wiet naar wiet laten meuren

Uit het onderzoek blijkt dat hoewel bekende terpenen zoals α-pineen, myrceen en linalool een belangrijke rol spelen, de analyse aantoont dat zwavelhoudende moleculen (die bekendstaan ​​om hun scherpe geur) ook sterk bijdragen aan de geur van wiet.

Verbindingen zoals 3-methylbut-2-een-1-thiol en 4-methyl-4-sulfanylpentan-2-on werden voor het eerst in hoge concentraties aangetroffen in gedroogde bloemen.

Dit artikel bouwt ook voort op een wetenschappelijke review uit juli 2025 in het tijdschrift Molecules, waarin de smaken en aroma’s van wiet diepgaand werden bestudeerd. Daarbij werd onderzocht hoe de genetische samenstelling, teeltmethoden en verwerking na de oogst van de plant de verschillende stoffen beïnvloeden die cannabisproducten hun karakteristieke smaak geven.

[openingsbeeld: Shutterstock, de 3 graphics zijn van de onderzoekers]
(advertentie)