(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Om wiet te kweken waarmee cannabis cups in de wacht kunnen worden gesleept hoef je echt niet bij de ‘grote jongens’ te horen. Sterker nog; het zijn meestal juist gepassioneerde thuiskwekers die met liefde en geduld de heerlijkste en mooiste cupwinnaars weten te kweken, jij kan het ook!

Wanneer je de ambitie hebt om met je wiet een cannabiscup te scoren maakt de kweekmethode niet veel uit. Er is immers een categorie voor iedere kweekmethode dus zowel hydrologisch als met ouderwetse aarde kun je een cupwinnaar kweken. Hoewel het wel helpt, hoef je ook niet per se zware 1000 Watt kweeklampen te gebruiken. Met een goede LED-kweeklamp, een 400 Watt HPS of een heerlijk zomerzonnetje kan het ook.

Wat wel belangrijk is voor je cupkansen is dat je wiet lekker smaakt, goed is afgerijpt, dat je start met goede genetica en dat je de wiet achteraf op de juiste manier laat drogen en curen. Bij een cannabis cup wordt er ook goed op de looks van cannabis gelet, dus zorg ervoor dat je wiet mooi compact is van structuur en knip hem met de grootste nauwkeurigheid.

Bag appeal

Bag appeal is een Engelstalige term en staat voor het uiterlijk van de wiet. Het is meestal het eerste waar een jurylid bij de beoordeling van een wietsample op let, simpelweg omdat dat het eerste is wat het jurylid ziet. De presentatie helpt natuurlijk ook dus stop je wiet liever in een klein glazen weckpotje dan in een plastic gripzakje. Niet alleen oogt dat mooier, het voorkomt ook dat je wiet platgedrukt wordt.

shutterstock_301537871

Knip je wiet met de grootst mogelijke zorg schoon voor een gelikt uiterlijk. Foto: Teri Virbickis, Shutterstock.com

Om een top er mooi uit te laten zien, moet je er als kweker voor zorgen dat hij mooi compact is en dat er geen blaadjes uitsteken. Zorg er daarom tijdens het afrijpen voor dat de temperatuur in de kweekruimte optimaal is rond de 26 graden maar zeker niet te heet. Teveel warmte kan namelijk veroorzaken dat toppen niet goed uitharden en luchtig blijven. Een lage luchtvochtigheid in de afbloeifase zorgt voor meer trichomen, wat je dikke pluspunten kan opleveren. Ga bij het knippen zeer nauwkeurig te werk en knip de wiet goed schoon, als je dat zonde vind dan kun je de afgeknipte suikerblaadjes opvengen en bewaren om later hasj van te maken.

Smaak en geur

De smaak en de geur zijn ook superbelangrijk voor een cupwinnende wietsoort. Veel hangt af van de genetica, dus je zult moeten starten met je beste wietzaden. Maar ook als kweker heb je een behoorlijke invloed op de smaak en de geur van de wiet. Cannabis krijgt de beste smaak die er mogelijk is wanneer je rustig aan doet met meststoffen en de wortels aan het einde van de cyclus goed laat spoelen. Geef daarom liefst de laatste drie weken geen voeding meer, maar alleen schoon afgezuurd water.

Verder kun je de smaak en geur van je wiet ook behoorlijk beïnvloeden tijdens het droog en cureproces. Drogen voor de allerbeste smaak doe je in het donker en bij een luchtvochtigheid van 50 tot 60%. Op deze manier kan de wiet mooi en vooral langzaam drogen wat de smaak ten goede komt. Zet dus ook geen kachels aan in je droogruimte en richt geen ventilators op je drogende cupwinnaar. De wiet zou in zo’n 10 tot 14 dagen gedroogd moeten worden en niet sneller.

Daarna kun je de wiet laten curen. Je kunt hiervoor gebruik maken van glazen weckpotten die je in het donker bewaard bij een koele kamertemperatuur. Zet de potten dagelijks een kwartier open zodat de vochtige lucht uit de potten kan ontsnappen, maar laat de potte de rest van de dag met rust. Voor het beste resultaat bewaar je je cupwinnaar in een speciale humidor zoals de Cannaseur. Deze zorgt ervoor dat je wiet het perfecte vochtgehalte heeft en nóg lekkerder rookt.

shutterstock_316272662

Effect

Tenslotte is ook het effect van de wiet belangrijk. THC-pecentages liggen voor een groot deel vast in de genetica, maar sommige lampen kunnen wel voor een betere ontwikkeling van trichomen zorgen. Een UV-lamp zoals ook wel voor terrariums worden gebruikt kan helpen om de harsproductie op het hoogste niveau te brengen. Ook hebben sommige LED-kweeklampen de naam om een betere kwaliteit wiet met meer hars te verzorgen. Maar hoe je ook kweekt, het oogstmoment is voor het effect zeer belangrijk. Oogst je vroeg dan geeft dat een iets actiever effect, oogst je op het THC-piekmoment dan is het effect het sterkst en wanneer je laat oogst dan geeft dat je cupwinnaar een loom en ontspannen effect. Het heeft allemaal te maken met de staat van de trichomen tijdens de rijpingsfase, lees hier hoe die binnen een week of twee veranderen.

[Openingsfoto: Iriana Shiyan, Shutterstock.com – Wiettop op witte achtergrond: OpenRangeStock, Shutterstock.com]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)