(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het maakt niet uit hoe je wietplanten kweekt, er is bijna altijd wel een zwakke schakel. Zelfs als je alles goed doet, zou je je opbrengst nog kunnen verhogen door de zwakste schakel aan te pakken. Tenzij je al anderhalve gram droge wiet per Watt kweekt, is er altijd ruimte voor verbetering. 

Bijna iedere kweeksituatie kan beter. Hoeveel wiet je uiteindelijk oogst, hangt af van een paar belangrijke factoren. Wanneer die perfect op elkaar zijn afgestemd is het mogelijk om een maximale opbrengst te oogsten. Vallen je oogsten je tegen, dan is er meestal wel een zwakke schakel aan te wijzen. Weet je die te vinden en te verbeteren dan zul je stante pede ook meer wiet gaan oogsten.

Factoren die het oogstgewicht bepalen

Je hebt vast weleens gehoord dat licht de belangrijkste factor is voor het aantal grammen dat je aan droge wiet kunt oogsten. Licht is immers gewicht, en de hoeveelheid die licht wietplanten krijgen is dan ook van grote invloed het uiteindelijke oogstgewicht. Licht zou dus heel goed een zwakke schakel kunnen zijn, maar zeker niet de enige. Zoek je zwakke schakel in een van de volgende factoren die het oogstgewicht bepalen.

 • Licht
 • Kweekoppervlak
 • Kweekstijl
 • De wietsoort

De zwakke schakel vinden

Elk van de opgesomde factoren zorgt voor een bepaalde limiet aan het aantal grammen dat je maximaal kunt oogsten. Neem bijvoorbeeld hel licht. Het aantal Watts dat een kweeklamp verbruikt, bepaalt min of meer hoeveel wiet je er maximaal onder vandaan kunt halen. Hetzelfde geldt voor het oppervlak van je kweekruimte; er passen maar zoveel toppen op een vierkante meter. Door de maximaal haalbare oogst voor iedere factor in jouw kweekruimte te berekenen, kom je erachter waar ‘m de kruks zit. Oftewel de zwakke schakel dus.

 • Als voorbeeld nemen we een beginnende kweker met een 400 Watt HPS kweeklamp en een kweektent van één vierkante meter. Hij kweekt Skunk en traint zijn wietplanten niet. Ook gebruikt hij geen extra CO2 in zijn kweektent en kweekt hij vier wietplanten in potten met een inhoud van 12,5 liter.

Licht

Het maximale oogstgewicht van je kweeklamp bepalen is vrij makkelijk. Daarvoor kun je namelijk gewoon uitgaan van het aantal Watts aan stroom dat de kweeklamp verbruikt. Of je namelijk met HPS, led of T-Neon/spaarlampen/TL lampen kweekt; de maximale opbrengst per Watt ligt altijd rond de gram. Natuurlijk produceer je niet met iedere lamp even makkelijk die ene gram per Watt en moet je je kweekmethode ook op je lamp aanpassen, maar door van één gram per Watt uit te gaan krijg je een goed idee van de maximaal haalbare oogst. Meer dan één gram per Watt is trouwens ook mogelijk.

 • In ons voorbeeld gaan we dus uit van een maximale oogst van 400 gram voor de HPS kweeklamp van 400 Watt.

Kweekoppervlak

Ook de ruimte die je je wietplanten geeft, heeft zijn weerslag op de maximaal haalbare oogst. Er passen maar zoveel planten/toppen op één vierkante meter. De maximale hoeveelheid wiet die je op een vierkante meter kunt oogsten is ongeveer 600 gram. Alleen in heel grote kweekruimtes kan dit gewicht wat hoger liggen, omdat er dan naar verhouding minder licht verloren gaat aan de wanden. Maar hobbykwekers kunnen uitgaan van een maximum van 600 gram per vierkante meter, bereken dat als volgt om naar elke andere oppervlakte.

(lengte in centimeters x breedte in centimeters) x 0,06 = maximale oogst

 • In het voorbeeld dus (100 x 100) x 0,06 = 600 gram

Nu we ook de maximale oogst voor de kweektent van één vierkante meter hebben berekend, kunnen we voor wat betreft de kweker in ons voorbeeld al zeggen dat zijn kweeklamp een zwakke schakel is. Hij zou immers 600 gram wiet uit zijn tent kunnen halen, maar dat zal nooit lukken aangezien zijn lamp maximaal slechts 400 gram wiet kan opleveren.

Kweekstijl

Er valt ook een hoop te winnen door je kweekstijl te veranderen. De kweker in ons voorbeeld traint zijn planten niet, waardoor hij nooit de maximale hoeveelheid wiet zal oogsten. Naast de lamp, is zijn kweekstijl dus ook een zwakke schakel.

Wanneer je wietplanten gewoon laat groeien, en dus niet traint, zul je altijd minder wiet oogsten dan je zou kunnen. Dit komt voornamelijk omdat een wietplant gedurende duizenden jaren geëvolueerd is in de buitenlucht. Haar driehoekige kerstboomvorm is optimaal voor een leven in de natuur, maar schiet in een kweekruimte binnen tekort.

Het licht in een kweekruimte komt doorgaans alleen van boven. Daardoor krijgt het onderste deel van een wietplant binnen minder licht. De allerhoogste hoofdtop groeit wellicht juist te dicht bij de lamp, terwijl de onderste toppen te ver weg groeien. Omdat alleen de toppen in het midden optimaal licht ontvangen, zul je nooit het maximale aan wiet oogsten.

Door optimaal te trainen, kun je tot anderhalf keer zoveel wiet oogsten

Door de onderste topjes weg te halen (dieven) behaal je al enige winst. Maar door ervoor te zorgen dat de overige toppen allemaal op dezelfde ideale afstand (een tiende van het aantal Watts van de lamp in centimeters) van je kweeklamp groeien, kun je helemaal maximaal oogsten. Door optimaal te trainen, kun je tot anderhalf keer zoveel wiet oogsten.

Er zijn meerdere methoden om ervoor te zorgen dat alle toppen op de ideale afstand tot de lamp groeien. Door veel planten te kweken in een Sea Of Green of door een klein aantal planten tijdens de groeifase goed te scroggen bereik je precies dat. Het voordeel van een Sea Of Green is dat je je planten niet lang hoeft te laten groeien en er op wat dieven na, ook niet veel werk aan hebt. Het voordeel van een SCROG is dat je de gedoogregels niet hoeft te overtreden en met een klein aantal planten toch een grote oppervlakte kunt benutten.

Naast training, is het natuurlijk ook van belang dat de overige kweekomstandigheden in je kweekruimte in orde zijn. Welke maat pot kies je bijvoorbeeld? In een Sea Of Green zet je zoveel potten neer als er in je kweekruimte passen. Vierkante potten zijn hierbij het meest efficiënt omdat alle ruimte dan benut wordt. Kweek je minder planten in je kweekruimte, kies dan voor een zo groot mogelijke pot. Hoe groter de pot, hoe groter wietplanten namelijk kunnen worden, en hoe meer wiet je kunt oogsten.

 • Onze voorbeeldkweker traint zijn wietplanten niet, dat is dus een zwakke schakel. Ook gebruikt hij vier redelijk kleine potten voor een kweektent van één vierkante meter, nog een zwakke schakel.

De wietsoort

De soort wiet die je kweekt heeft ook best veel invloed op het maximale oogstgewicht. Kies je bewust voor een wietsoort die potentieel iets minder wiet oplevert, maar bijvoorbeeld wel heel lekker is, dan kun je dit eigenlijk geen zwakke schakel noemen. Niet bewust een wietsoort kiezen des te meer! Wie veel wil oogsten, zou dus ook een wietsoort moeten kiezen die bekend staat om haar hoge productie. Sommige sativa’s kunnen uitstekend dikke toppen produceren, maar bloeien vele malen langer waardoor ze ook niet erg efficiënt te noemen zijn. Gelukkig hebben deze wietsoorten weer heel andere voordelen.

Indica wietsoorten en hybrides leveren over het algemeen de beste prestaties wanneer het op een maximale productie aankomt. Kijk in de beschrijving van zadenbedrijven welke wietsoort bekend staat veel te oogsten.

 • In het voorbeeld wordt Skunk gekweekt, een wietsoort die doorgaans prima oogsten oplevert en ook erg lekker smaakt. Geen verkeerde keus en dus ook geen zwakke schakel, al zou een Big Bud of Power Plant wellicht nog iets meer kunnen opleveren.  Kies je wietzaden zorgvuldig!

Voorbeeldkweker

Je hebt het waarschijnlijk al gelezen, onze voorbeeldkweker heeft best een paar zwakke schakels in zijn kweekruimte. Hij zou al aanzienlijk meer wiet kunnen oogsten wanneer hij alleen de 400 Watt lamp voor een 60 Watt kweeklamp zou vervangen. De maximale oogst van 600 gram is voor hem te doen, wanneer hij daarnaast ook zijn andere zwakke schakels zou aanpakken. Dus zijn wietplanten wel trainen, wat met zijn vier planten neerkomt op een SCROG. En ook wat grotere potten, zoals bijvoorbeeld vier mooie 30-literkuipen, zouden daarbij enorm helpen. Zijn zwakke schakels waren:

 • De 400 Watt kweeklamp; in de tent van 1 vierkante meter kan een 600 Watt kweeklamp voor meer opbrengst zorgen.
 • De kweekstijl; scroggen zou aanzienlijk meer wiet opleveren en de planten kunnen dan ook grotere potten gebruiken.
[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertenties)