(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het maakt in principe niet uit met welke kweekspullen je kweekt; aangenomen dat alles functioneert, moet het mogelijk zijn om 1 gram (of zelfs iets meer) per Watt aan stroomverbruik van je kweeklamp te oogsten. Wanneer dat bij jou dus nog niet het geval is, lees dan vooral door want dan valt er wellicht wat te winnen.

Wie na een paar rondes weleens wat meer wiet wil oogsten, kan de gemakkelijkste weg kiezen en investeren in een nieuwe kweeklamp. Maar krachtiger kweeklampen kosten geld en verbruiken ook meer stroom. Niet goed voor het milieu dus en ook niet voor je portemonnee. Gelukkig kun je ook met kweekkennis je oogst verbeteren.

Licht is gewicht is een mantra dat wietkwekers die graag maximaal oogsten, zeker in hun oren moeten knopen. Wat ermee wordt bedoeld? Dat licht een van de meest bepalende factoren zijn voor het gewicht van je oogst. De magische grens is daarbij 1 gram per Watt aan stroomverbruik van je kweeklamp. Haal je dat, dan doe het het uitstekend als kweker. Een halve gram per wat – bijvoorbeeld 300 gram wiet van een 600 Watt HPS lamp – is een gemiddelde oogst voor een beginnende kweker. Laten we kijken of we dat eens kunnen opkrikken; zonder extra geld uit te geven…

Genetica

Om maximaal per Watt te oogsten zul je een wietsoort moeten kiezen die bekend staat om haar grote opbrengsten. Dat zijn trouwens niet altijd automatisch indica’s maar vaak ook hybride wietsoorten met ook de nodige sativa genen. Indica’s zijn over het algemeen wel wat sneller klaar, waardoor ze uiteindelijk toch wat efficiënter zijn, qua opbrengsten en stroomverbruik. In ieder geval zijn er meer dan genoeg lekkere wietsoorten te kiezen die goed zijn voor grote oogsten.

Critical+ van Dinafem en andere Critical wietsoorten staan altijd garant voor een vette oogst maar Big Bud staat ook bekend om haar enorme toppen. Amnesia Haze en Super Skunk en Power Plant doen het ook uitstekend qua opbrengsten en Dutch Passions The Ultimate is ook een goede kandidaat als het om opbrengsten gaat; van DNA Genetics kunnen we je Chocolope aanraden en Serious Chronic doet het letterlijk zwaar goed.

Benut de ruimte

Je hoeft geen Einstein te zijn om te bedenken dat een volle kweekruimte meer oplevert dan een lege. Trek die gedachte nog iets verder en bedenk je dat een kweekruimte waarvan de hele oppervlakte, louter met toppen gevuld is, dus een maximale opbrengst oplevert.

Wanneer je zoveel als mogelijk wil oogsten kom je er dus niet met vijf kleine potjes op een vierkante meter. Sterker nog; vier planten zijn efficiënter dan vijf, simpelweg omdat je de oppervlakte met vier potten beter kunt vullen dan met vijf. Probeer de oppervlakte zo goed mogelijk te benutten door hem vol te bouwen met potten. Dat kunnen vier grote potten zijn of negen iets kleinere, maar een Sea Of Green met zestien, vijfentwintig of zelfs zesendertig potten per vierkante meter. Zolang je het vloeroppervlak maar goed benut.

Hetzelfde geldt nog meer voor de oppervlakte boven de grond. Wanneer je voor veel planten kiest hoef je niet veel te doen; iedere plant heeft één hoofdtop en dat kan bij zesendertig planten per vierkante meter gemakkelijk voor een zee van toppen zorgen. Kweek je vier planten dan zul je ze langer moeten laten voorgroeien en ook moeten trainen om ervoor te zorgen dat ze een egaal oppervlak van toppen vormen. Toppen en scroggen zijn de aangewezen methodes om hiervoor te zorgen.

Benut de ruimte trouwens niet alleen in de breedte maar ook in de hoogte; zorg ervoor dat alle toppen even hoog groeien en er geen uitschieters zijn. Deze zorgen er namelijk voor dat de kweeklamp hoger moet hangen, waardoor de andere planten niet optimaal van het licht kunnen profiteren.

Sweet spot

Wat voor kweeklamp je ook gebruikt, ze hebben allemaal een zogeheten sweet spot. Dat is de afstand waarop de lamp optimaal presteert. Voor HPS lampen is het 10% van het Wattage in centimeters, een 400 Watt HPS lamp hangt op 40 cm, een 250 Watt op 25 cm et cetera. Spaarlampen en TL lampen en andere CFL lampen (Compact Fluorescent Light) dien je slechts een centimeter of 10 tot 15 boven je bovenste wietplanten te hangen. Bij led kweeklampen verschilt de optimale hoogte maar de fabrikant weet als het goed is wel wat de sweet spot van jouw lamp is.

Zoek uit wat de sweet spot is en hang je kweeklamp op deze hoogte. Zorg ervoor dat de planten eronder zoveel mogelijk gelijk zijn van lengte zodat ze allemaal in de sweet spot groeien.

Optimaal klimaat

Hoe gezonder je wietplanten zijn, hoe meer ze zullen opleveren. Zorg er dus voor dat je de temperatuur, luchtcirculatie en de luchtvochtigheid zo stabiel mogelijk houdt en met de levensfase van je planten laat meeveranderen. Groeiende wietplanten houden van een graad of 27 en een redelijk hoge luchtvochtigheid (60 tot 70%). Bloeiende wietplanten hebben het liever iets koeler; een graad of 23 en een zo laag mogelijke luchtvochtigheid, zorgt ervoor dat toppen lekker zwaar en hard worden.

Probeer het verschil in temperatuur tussen de dagen en de nachten zo klein mogelijk te houden en zorg voor een goede luchtcirculatie in je kweekruimte. In de natuur zijn de toppen die het meeste wind vangen doorgaans het dikst, maar overdrijf het ook weer niet. Zet je planten zachtjes met een ventilator in beweging en richt de ventilator net iets boven het bladerdek. Gebruik bij voorkeur een ventilator die zwenkt.

Voedt op maat

Plantenvoeding moet je niet vergelijken met mensenvoeding. Het is niet zo dat hoe meer voeding je geeft, hoe dikker je planten worden. Dit is bij planten alleen met licht het geval (licht is gewicht!). Voeding kun je beter vergelijken met vitamines. Je hebt ze nodig maar groeit er niet van. Kijk daarom goed naar je wietplanten en voedt ze aan de hand van de kleur van de bladeren.

Donkergroen betekent dat alles goed gaat en ze meer dan genoeg (maar niet teveel) voeding krijgen. Lichtgroen betekent dat ze wel wat meer voeding kunnen gebruiken. Hebben de bladeren én donkergroene bladeren én verbrande bladpuntjes dan geef je waarschijnlijk teveel. Krijgen ze na een (extra) voedingsbeurt verbrande bladpunten, dan heb je waarschijnlijk wat teveel voeding gegeven.

Wat voor de voeding geldt gaat ook voor de waterhuishouding op. Hoe beter in evenwicht en hoe stabieler die is, hoe beter dat voor je plant en jouw oogst is. Probeer pas nieuw water te geven wanneer de bovenste drie centimeter van de aarde is opgedroogd. Voel daarvoor gerust even met je vingers in de aarde. Aan de bladeren kun je ook zien of ze water nodig hebben; idealiter moeten die schuin omhoog staan. Hangen ze naar beneden en zijn ze slap, dan staat je wietplant uit te drogen. Krullen ze naar beneden maar voelen ze wel stevig aan, dan hebben ze zo goed als zeker teveel water.

Dief!

Dieven is een kweektechniek die al zo oud is als de weg naar Rome en dat is niet voor niets want het werkt. Bij het dieven haal je aan het begin van de bloeifase (twee weken nadat de planten op 12/12 staan om precies te zijn) toppen en takjes aan de onderkant weg. Zeker in een Sea of Green en een scrog heeft dat enorm veel zin want door het dichtbegroeide bladerdek valt er vaak geen licht meer op deze onderste toppen.

Door ze weg te halen stelen ze (als dieven) geen voedingsstoffen en energie meer van de hoofdtoppen. De onderste toppen weghalen zorgt ervoor dat je minder knipwerk en slecht ontwikkelde topjes hoeft te oogsten en onder de streep een hoger oogstgewicht haalt.

Daar heb je het, zes kweektechnieken die bewezen hebben voor een grotere oogst te zorgen en alleen een investering van jouw tijd vereisen. Pas ze toe en laat het ons weten als het ervoor zorgt dat je die gram per Watt haalt.

(advertenties)