(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Over naar de gemeente Westland in Zuid-Holland. Schraal gebied ondanks de massaal aanwezige glastuinbouw, want er is niet één coffeeshop voor de meer dan honderdduizend inwoners. Daar willen Edwin Bakker en zijn zoon Kevin echter verandering in brengen. Met hun plan voor een ‘maatschappelijk georiënteerde coffeeshop’ hopen ze niet alleen de primeur in Westland te krijgen maar ook mee te doen aan de wietproef van het kabinet!

Al vijf jaar plannen voor een coffeeshop

‘De kans wordt groter dat er in de gemeente Westland een coffeeshop komt. De gemeente wil meedoen met het cannabisteeltexperiment van de Rijksoverheid. Om mee te kunnen doen, is de aanwezigheid van een coffeeshop tot nu toe nog een vereiste. Twee ondernemers uit het Westland komen daarom met een plan voor een maatschappelijk georiënteerde coffeeshop’, schrijven de cannabis entrepreneurs in de dop aan CNNBS.

Kevin Bakker (23) en zijn vader Edwin Bakker (47) hopen een rol te kunnen spelen bij de opening van een Westlandse coffeeshop. Kevin is afgestudeerd van de opleiding Bestuurskunde en Overheidsmanagement met een scriptie over de toegevoegde waarde van de vestiging van een maatschappelijk georiënteerde coffeeshop in het Westland. Edwin heeft een tijd geleden een clubhuis in De Lier geëxploiteerd waar de verkoop van cannabis gedoogd was. Nu werkt hij als zzp’er in de systeemplafonds en -wanden.

De heren hebben deze ambitie al 5 jaar en zien hun kansen nu groter in dan voorheen.“Toen de gemeenteraad hier 5 jaar geleden over discussieerde, was vooral de achterdeur een probleem. In de aankomende experimenten wordt dit probleem opgelost: coffeeshops worden dan bevoorraad met legaal geteelde cannabis”, menen de Bakkers.

Bijdragen aan de landelijke wietproef

Met dit voorstel willen de Westlandse ondernemers de kans van slagen van het experiment van het kabinet vergroten. “Het Westland is met meer dan 100.000 inwoners de grootste gemeente zonder coffeeshop. De angst die andere gemeenten hebben over het toenemen van de straathandel geldt niet voor het Westland, omdat wij overgaan van geen coffeeshop naar één coffeeshop. Iedere euro die in onze coffeeshop verdient zal worden een euro minder is voor de straathandel. Bovendien wordt dit een coffeeshop die met een schone lei begint en waarvoor contacten met het criminele circuit zal hoeven aan te gaan.”

Vader en zoon Bakker zien het wel zitten: de eerste coffeeshop ‘oude stijl’ in hun Westland én gelijk maar deelnemen aan de proef met staatswiet die het kabinet heeft aangekondigd…

Maatschappelijke oriëntatie

De initiatienemers willen zich afzetten tegen de doorsnee coffeeshop: “Ons plan is geen coffeeshop zoals men die kent. De oorspronkelijke coffeeshops hadden een ideële doelstelling. Deze doelstelling is veranderd naar commercieel. Coffeeshops zijn afhaalloketten geworden en besteden daarbij te weinig aandacht aan voorlichting en preventie. Wij willen terug naar die ideële doelstelling.”

Met hun initiatief willen ze een toegevoegde maatschappelijke waarde bieden: “Het Westland kent de grootste alcoholproblematiek van Nederland. Ook het harddrugsgebruik onder jongeren ligt hier gemiddeld het hoogst van de regio Haaglanden. Door de winsten van de coffeeshop te besteden aan voorlichting, preventie en ontmoediging van middelengebruik, kunnen wij bijdragen aan het bestrijden van deze problematiek. Hiervoor hebben wij contact met maatschappelijke instellingen.”

Afspraken met Westlandse teler

De initiatiefnemers hebben een netwerk gevormd van belanghebbenden binnen het Westland. Zo hebben zij contact met een Westlandse teler die voor de coffeeshop wil telen. Met deze teler hebben zij een document gemaakt waar afspraken in staan zoals 15 te leveren cannabis soorten. Deze soorten hebben de ondernemers gebaseerd op een lokaal consumentenpanel van recreatieve als medicinale cannabis consumenten.

Nulbeleid

De gemeente Westland voert sinds haar bestaan een nulbeleid. Hiertegen spreken de initiatiefnemers zich uit: “Het nulbeleid speelt straathandel in de hand. Met een coffeeshop ga je deze juist tegen: je creëert een scheiding tussen het aanbod in softdrugs en het aanbod in harddrugs. Daardoor komen mensen minder snel in aanraking met harddrugs. Bovendien leg je zo de drempel hoger voor minderjarig gebruik, omdat een coffeeshop onderscheid in leeftijd maakt en dealers niet.”

Draagvlak

De initiatiefnemers verwachten steun van een meerderheid van de gemeenteraadspartijen: “Wij hebben de meeste partijen gesproken. De achterdeur is hun grootste zorg. Bij een legale aanvoer van cannabis en een maatschappelijke oriëntatie, verwachten wij een meerderheid binnen de gemeenteraad.”

Dinsdag 16 oktober kondigden de lokale partijen D66, GroenLinks, PvdA en GemeenteBelang Westland een motie aan over de vestiging van een maatschappelijk georiënteerde coffeeshop in het Westland. Voorwaarde van de motie is dat de gemeente voor de experimenten met cannabisteelt zou worden geselecteerd. De motie is voorlopig aangehouden. Partijen LPF Westland en Westland Verstandig vonden de motie best sympathiek, maar vinden dat er moet worden gewacht totdat duidelijk is hoe de landelijke overheid de proef met cannabisteelt gaat inrichten. Ook burgemeester Van Ardenne deelt die mening. Zij adviseerde de motie aan te houden, zodat deze kan worden gebruikt in de onderhandelingen met de Rijksoverheid voor deelname aan de cannabisteelt.

Wordt 2019 het jaar voor Westland?

In de eerste helft van 2019 kunnen gemeenten zich aanmelden voor deelname aan het experiment met de legale teelt van cannabis. In het tweede kwartaal van 2019 zal duidelijk zijn welke gemeenten mogen deelnemen aan het experiment.

Gezien de schrale toestand in de gemeente Westland hopen wij van harte dat we de namen Kevin en Edwin Bakker dan ook terughoren!

[openingsfoto:  ElRoi/Shutterstock]
(advertenties)