(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zeg, kennen jullie Mister Miyagi nog? De strenge karateleraar van de Karate Kid die behalve een grootmeester in karate, ook een zwarte band had in plantentraining. Zijn bonsai-trucjes kun je gerust ook op je wietplanten loslaten. Leer het principe van plantentraining en je kunt elke wietplant trainen als Mr. Miyagi!

“Close your eyes, concentrate. Think only tree…”

mrmiagy

Mr. Miyagi aan het werk…

Grootmeester in plantentraining

Wietplanten trainen is een kunst, je moet er een gevoel voor ontwikkelen om te kunnen voorspellen wat een wietplant gaat doen. Welke takken er zullen groeien nadat je ze hebt opgebonden en welke takjes je beter kunt weghalen omdat ze toch niet goed zullen ontwikkelen. Maar gelukkig groeien wietplanten een stuk sneller dan de bonsai’s van Mr. Miyagi en kun je de kunst van het plantentrainen vrij snel onder de knie krijgen.

Als we het over het trainen van wietplanten hebben dan is het een manier om de vorm en de structuur van wietplanten naar je hand te zetten. Hierbij is het de bedoeling om een plant te maken die kort en breed groeit en zoveel mogelijk toppen op gelijke hoogte heeft groeien. Zodat alle toppen vol van het licht kunnen genieten en uit kunnen groeien tot dikke bonken wiet.

Auxine

Toppen en fimmen is ook een vorm van plantentraining die vaak in combinatie met de zogenaamde Low Stress Training wordt gedaan. Toppen en fimmen zorgt voor meer toppen, maar levert doorgaans wat hersteltijd voor wietplanten op. Daarom valt toppen onder de zogenaamde High Stress Training.

shutterstock_164051105

De sapstroom van auxine

Plantentraining is enorm effectief wanneer je meer wiet van een enkele of slechts een paar planten wil oogsten. Het werkt dankzij een groeihormoon dat auxine wordt genoemd. Als je een beetje begrijpt hoe dit groeihormoon werkt, kun je het gebruiken om je wietplant zo te manipuleren dat je een veld vol wiettoppen kunt oogsten van één enkele plant. Snap je niet waarom en hoe auxine werkt, dan is je plantentraining eigenlijk niet meer dan touwtjes aan wietplanten binden om ze eruit te laten zien als getrainde planten die je van foto’s kent.

Auxine is een stofje dat nieuwe plantengroei in de richting van het licht promoot. Het hormoon zit ook in wortelstimulators want ook bij wortelgroei speelt auxine een belangrijke rol. In wietplanten concentreert de stof zich voornamelijk aan de bovenste groeipunten. Knip je die af of buig je ze omlaag, dan zal een ander deel van je plant hoger komen en dus meer auxine ontvangen. Het is de truck om alle toppen op gelijke hoogte te krijgen zodat ze gelijk opgroeien en in de bloei voor toppen op gelijke hoogte zorgen.

Auxine bevind zich dus vooral in de toppen van een wietplant. De rest van de plant kan auxine ook produceren, maar moet daartoe worden aangezet. Maar let op want hoewel auxine er bij de bovenste top voor zorgt dat die sneller groeit, is het ook een rem voor lager groeiende toppen. Dit is zodat toppen in de natuur niet met elkaar hoeven te concurreren. Met andere woorden is een wietplant heel blij met één top die zo dicht mogelijk bij de energiebron (zonlicht) groeit. Door de andere takken tegen te houden hoeft ze geen energie te verspillen en die ook zo hoog te laten groeien.

Hoe plantentraining werkt

Als je een wietplant topt dan haal je de belangrijkste top die het dichtste bij het licht groeit eruit. Dit levert voor de plant stress op (high stress training) en zal uiteindelijk nieuwe takken omhoog laten groeien zodat ze een nieuwe belangrijkste top vormt die ook weer dichtbij het licht kan groeien. Met plantentraining neem je de wietplant een beetje in de maling om de nieuwe groei te omhoog te stimuleren, maar zonder haar te toppen.

Schermafbeelding 2016-06-27 om 16.23.37

Mooie getrainde wietplanten met veel gelijke toppen

Wanneer je een plant traint dan doe je dat om de auxinestroom in de plant te beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld een hoofdtop naar beneden buigt dan ontvangt ze niet meer zoveel licht als de plant gewend is. Ze reageert hierop door de auxine in die top te verplaatsen naar andere, hoger groeiende toppen zodat die nu uit kunnen groeien tot hoofdtoppen. Dit process kun je continue blijven doen, net zolang tot je kweekruimte vol gegroeid is met toppen. Elke keer dat je een top naar beneden buigt neem je de plant in de maling en zal ze haar auxine laten stromen om nieuwe toppen te vormen.

Nu dat je weet hoe plantentraining werkt, heb je geen plaatjes meer nodig om te zien wat je moet doen. Het principe is dat je de plant in de maling neemt zodat ze haar auxine naar andere toppen stuurt om die te laten uitgroeien tot nieuwe hoofdtoppen.

(advertenties)