(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zeg, ken je de strenge karateleraar van de Karate Kid nog? Behalve een grootmeester in karate had hij ook een zwarte band in plantentraining. Zijn bonsai-trucjes kun je ook op je wietplanten loslaten. Leer het principe van plantentraining en je kunt elke wietplant trainen als een grootmeester.

“Close your eyes, concentrate. Think only tree…”

Grootmeester in plantentraining

Wietplanten trainen is een kunst. Je moet een gevoel ontwikkelen om te kunnen voorspellen wat een wietplant gaat doen. Welke takken zullen bijvoorbeeld extra groeien door je inspanningen? Gelukkig groeien wietplanten een stuk sneller dan de bonsai’s van Mr. Miyagi, en kun je de kunst van het planten trainen vrij snel onder de knie krijgen.

Als we het over het trainen van wietplanten hebben, dan bedoelen we een manier om de vorm en de structuur van wietplanten naar je hand te zetten. Hierbij is het meestal de bedoeling om een plant te maken die kort en breed groeit, en zoveel mogelijk toppen op gelijke hoogte heeft. Daardoor kunnen alle toppen namelijk vol van het licht genieten en uitgroeien tot dikke knuppels.

Toppen en fimmen is een vorm van plantentraining die vaak in combinatie met de zogeheten Low Stress Training wordt gedaan. Toppen en fimmen zorgt voor meer toppen, maar levert doorgaans wat hersteltijd voor wietplanten op. Het levert enige stress voor de plant op, en valt daarom onder de High Stress Training.

Auxine zorgt ervoor dat een plant naar het licht groeit. Beeld: photoiconix, Shutterstock.com

Auxine

Plantentraining is enorm effectief wanneer je meer wiet van één enkele of slechts een paar planten wil oogsten. Het werkt dankzij een groeihormoon dat auxine wordt genoemd. Als je een beetje begrijpt hoe dit groeihormoon werkt, kun je het gebruiken om je wietplant zo te manipuleren dat je een veld vol wiettoppen kunt oogsten van één enkele plant (scroggen). Snap je niet waarom en hoe auxine werkt, dan is je plantentraining eigenlijk niet meer dan touwtjes aan wietplanten binden.

Auxine is een stofje dat nieuwe plantengroei in de richting van het licht promoot. Het hormoon zit ook in wortelstimulators want ook bij wortelgroei speelt auxine een belangrijke rol. In wietplanten concentreert de stof zich voornamelijk in de uiterste groeipunten. Knip je die af of buig je ze omlaag, dan zal een ander deel van je plant in verhouding hoger komen, en dus meer auxine ontvangen. Het is de truck om alle toppen op gelijke hoogte te krijgen zodat ze gelijk opgroeien, en in de bloeifase voor toppen op gelijke hoogte zorgen.

Auxine bevindt zich dus vooral in de toppen van een wietplant. De rest van de plant kan ook auxine produceren, maar moet daartoe worden aangezet. Maar let op want hoewel auxine er bij de bovenste top voor zorgt dat die sneller groeit, is het ook een rem voor lager groeiende toppen. Dit is zodat toppen in de natuur niet met elkaar hoeven te concurreren. Met andere woorden is een wietplant heel blij met één top die zo dicht mogelijk bij de energiebron (zonlicht) groeit. Door de andere takken tegen te houden hoeft ze geen energie te verspillen en die ook zo hoog te laten groeien. Als kweker wil je echter juist alle toppen even hoog, zodat ze evenveel licht krijgen.

Hoe plantentraining werkt

Als je een wietplant topt dan haal je de belangrijkste top die het dichtste bij het licht groeit eruit. Dit levert voor de plant stress op (high stress training) en zal uiteindelijk nieuwe takken omhoog laten groeien zodat ze een nieuwe belangrijkste top vormt die ook weer dichtbij het licht kan groeien. Met plantentraining neem je de wietplant een beetje in de maling om de nieuwe groei te omhoog te stimuleren, maar zonder haar te toppen.

Een goed getrainde Sneeze wietplant met alle toppen op gelijke hoogte.

Wanneer je een plant traint dan doe je dat om de auxinestroom in de plant te beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld een hoofdtop naar beneden buigt dan ontvangt die niet meer zo veel licht als de plant gewend is. Ze reageert hierop door de auxine in die top te verplaatsen naar andere, hoger groeiende toppen zodat die nu uit kunnen groeien tot hoofdtoppen. Dit proces kun je continu blijven doen, net zolang tot je kweekruimte vol gegroeid is met toppen. Elke keer dat je een top naar beneden buigt neem je de plant in de maling en zal ze haar auxine laten stromen om nieuwe toppen te vormen.

Nu dat je weet hoe plantentraining werkt, heb je geen plaatjes meer nodig om te zien wat je moet doen. Het principe is dat je de plant in de maling neemt zodat ze haar auxine naar andere toppen stuurt om die te laten uitgroeien tot nieuwe hoofdtoppen.

Trainingstechnieken

Nu je weet wat het doel is van het buigen en binden bij plantentraining, is het ook wel handig om te weten hoe je dat het beste kunt doen. Er zijn namelijk verschillende technieken die je kunt toepassen om een wietplant naar je hand te zetten. Sommige kwekers gebruiken LST plantenclips om de takken een gewenste richting in te buigen maar velen kiezen voor een scrogrek om hun takken te buigen. Touw wordt soms ook gebruikt om takken mee vast te zetten, en er zijn ook kwekers die hun takken aan de grond pinnen. De allerhoogste takken kun je soms ook tussen je vingers kneuzen, zodat je ze kunt omknakken zonder ze te breken. Dit noem je supercroppen. Voorbeelden van de verschillende trainingstechnieken vind je hier.

[Openingsfoto: Cannabis_Pic, Shutterstock]
(advertentie)