(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Tomas heeft een prachtige Bonanza kweekkast met een Budmaster GOD ledlamp. Het Flow & Grow hydrosysteem biedt ruimte aan vier Gorilla Glue wietplanten, alleen twijfelt Tomas aan hoe hij de kweek moet aanpakken om maximaal te kunnen oogsten. Zal hij scroggen, toppen of zijn wietplanten gewoon na drie weken in de bloei zetten? 

Het is een vraag die ik mezelf ook vaker heb gesteld, zeker tijdens mijn eerste kweekrondes. Hoe lang laat je wietplanten groeien voor je ze in de bloeifase laat gaan? Wacht je te lang, dan worden wietplanten misschien te hoog. Ga je te snel over op de bloeifase, dan blijven je wietplanten klein en oogst je minder dan dat je had kunnen oogsten.

Tomas vraagt zich het ook af; hij kweekt in een Bonanza kweekkast van 60 bij 60 centimeter en wil weten wat de beste manier is om met vier planten zoveel mogelijk te kunnen oogsten. Toppen en trainen, of zijn planten na 3 weken gewoon op 12/12 zetten en de bloeifase inluiden? Dit is de mail die hij me van de week stuurde:

Onderwerp: 60 x 60 kast: sog, scrog of toppen?


Bericht: Lieve Muna, ik ben gestart met een kweek van vier Gorilla Glue planten in mijn Bonanza Mini XL. Met een Flow & Grow systeem voor 4 planten en een Budmaster GOD 4 ledlamp. Alles gaat zeer goed maar nu begin ik toch te twijfelen. Eerst dacht ik een scrog te doen, maar ik lees hier en daar dat je in een 60 x 60 configuratie plaatst tekort zou komen, klopt dit?
Zo ja, wat doe ik dan nu best om een zo mooi mogelijke opbrengst te kweken? De planten gewoon na 3 weken op 12/12 zetten en ze verder met rust laten? Of toch toppen of fimmen en nog een beetje langer laten groeien?
In bijlage een foto, de planten staan nu zo’n 10 dagen onder de led, na een weekje ontkiemen en voorgroeien onder een T-Neon. Groetjes van Tomas!

Bijlage:

Scroggen op 60 bij 60 centimeter

Hallo Tomas, mooi om te zien dat je het Flow & Grow hydrosysteem gebruikt. In hydrosystemen groeien wietplanten supersnel waardoor je meestel sowieso wat eerder over kunt schakelen naar de bloeifase. Opbrengsten vallen in hydrosystemen meestal ook niet tegen. Wortels kunnen in hydrosystemen alle voeding direct opnemen, en krijgen ook nog eens veel zuurstof, vandaar.

Je hebt links en rechts gehoord dat er in een kast van 60 bij 60 centimeter, geen plaats is om te scroggen. Dit is natuurlijk niet waar. Je kunt een scrog zo klein houden of groot maken als je zelf wil. Sterker nog, je kunt zelfs op de oppervlakte van één plantenpot scroggen als je wil. Of een scrog het meest efficiënt is dat weet ik niet zeker maar dat het kan staat buiten kijf, kijk maar eens naar de foto’s hieronder.

30 Toppen

Ik zou je in ieder geval aanraden om de planten een keer te toppen, als je ze gewoon zo in de bloei laat gaan zul je de oppervlakte onder je kweeklamp niet goed vullen. Om de oppervlakte van 0,36 vierkante meter optimaal te benutten, zou je zo’n 30 toppen op gelijke hoogte moeten proberen te kweken. Kweek je meer dan 30 toppen dan gaan elkaar in de weg zitten. Kweek je er minder, dan benut je de ruimte niet optimaal. Het komt niet op een top meer of minder aan, maar met ongeveer 30 toppen zit je goed.

Dit kun je bereiken door de planten te scroggen maar het is misschien makkelijker om gewoon een paar keer te toppen. Begin wanneer de planten drie nodes hebben en haal de bovenste top weg. Als de vier takken die je nu overhoudt ook allemaal een vertakking hebben, top je deze ook. Wat je overhoudt zijn vier planten met acht toppen per stuk. In totaal 32 toppen, een prima aantal om de bloeifase mee in te gaan. Om de toppen goed over de oppervlakte van de kast te verdelen, kan het geen kwaad om toch iets van een net in de kast te monteren.

Mr. Kush

Ik heb er even twee foto’s bij gezocht van Mr. Kush. Hij kweekt vier planten in de CNNBS kweekkast die ook 60 bij 60 centimeter is, en doet daar op Mediwietsite.nl verslag van. Op de eerste foto zie je dat hij, alleen door te toppen ongeveer 6 toppen per plant heeft gekweekt en dat in de kast nog best wat ruimte over is voor nog een paar toppen.
Op de tweede foto zie je vier planten die helemaal niet getopt zijn en een paar dikke hoofdtoppen hebben, met daaromheen een aantal zijtoppen die bijna net zo dik zijn. Deze planten hebben vijf weken op 18/6 gestaan toen Mr. Kush ze op 12/12 zette. Staar je niet blind op het verschil in formaat toppen op de twee foto’s, de planten op de onderste foto’s zijn gewoon een stuk verder in de bloeifase.

Heel veel plezier en succes met de plantentraining Tomas, hoe je het ook gaat aanpakken. Je planten zien er gezond en vitaal uit, en dat is uiteindelijk misschien nog wel het belangrijkste voor een geslaagde oogst.

-xxx- Muna

(advertenties)