(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Fluffy, luchtige topjes kunnen zeer zeker lekker smaken, maar geven je wiet niet het gewicht en uiterlijk waar je als thuiskweker op hoopt. Gelukkig kun je fluffy topjes voorkomen door ze niet aan een van de volgende zes redenen voor luchtige topjes bloot te stellen.

Vrijwel iedere thuiskweker hoopt op zoveel mogelijk wiet na een kweekronde, en heeft het liefste toppen die zo hard zijn als de spruiten van Dirk van den Broek. Of je nou voor de verkoop kweekt, alleen voor jezelf of voor medicinaal gebruik, fluffy buds zijn vrijwel altijd een teleurstelling. Ze zijn immers licht van gewicht, een nachtmerrie om te knippen en hebben totaal geen bag-appeal. Voorkom dus dat je toppen ook licht en luchtig worden, door de volgende zes oorzaken aan te pakken.

Temperatuur te hoog

Voor een optimale topontwikkeling moet je ook de temperatuur optimaal houden. Wordt het in de bloeifase te heet dan stimuleert dat de celstrekking. Hierdoor zullen niet alleen de takken maar ook de toppen gaan strekken, en dat resulteert in een uit elkaar gegroeide, luchtige top. Een te lage temperatuur zorgt ervoor dat de groei en ontwikkeling van je planten en dus ook toppen stagneert. Ze zullen dan een stuk minder groot worden, en je loopt meer risico om te veel water te geven, wat in de bloeifase ook weer voor slecht ontwikkelde toppen zorgt. Probeer de temperatuur daarom het liefst ergens tussen de 22 en 27 graden te houden als je graag mooi afgeharde toppen ziet.

Probeer de temperatuur tussen 22 en 27 graden te houden.

Te weinig licht

Wanneer wietplanten voldoende licht krijgen, kunnen ze in de bloei mooie dichtbegroeide toppen vormen. Als er echter te weinig licht op je bloeiende wietplanten schijnt, dan kunnen de toppen ook niet optimaal ontwikkelen. Te veel licht is echter ook niet goed maar daar zul je niet snel last van hebben, aangezien wietplanten heel veel licht kunnen hebben. Let echter wel op met HPS-lampen, en zorg dat die niet te dicht bij je toppen hangen. HPS kweeklampen geven namelijk veel warmte af, waardoor de toppen weer kunnen strekken en luchtig kunnen worden. Wil je echt kogelharde toppen kweken, gebruik dan een full spectrum LED kweeklamp want daaronder worden wiettoppen het hardst. Door wietplanten in de derde week van de zichtbare bloeifase goed te dieven, voorkom je dat je veel laag groeiende luchtige topjes krijgt.

Een zwakke kweeklamp zorgt ervoor dat wietplanten snel de hoogte in groeien, en dat toppen niet optimaal ontwikkelen.

Slechte luchtcirculatie

Luchtcirculatie en aanvoer van verse lucht is belangrijk voor wietplanten. Ze nemen CO2 op uit de lucht, en staan er zuurstof aan af. Een briesje zorgt er ook voor dat de stammen van je wietplanten sterker worden, en dus meer gewicht kunnen dragen. Wietplanten worden in de natuur bevrucht doordat stuifmeel via de wind van een mannelijke plant meegevoerd wordt naar een vrouwelijke plant. Logisch dus dat ze het meeste energie steken in de ontwikkeling van juist die toppen die blootgesteld worden aan een beetje wind. Een bijkomstig voordeel is dat een goede luchtcirculatie ook de kans op toprot verkleint.

Een goede luchtcirculatie helpt de topontwikkeling.

Luchtige genetica

De aanleg voor luchtige toppen is voor een aanzienlijk deel ook genetisch bepaald. Sommige wietsoorten krijgen van nature nou eenmaal luchtiger topjes dan anderen. In de regel zijn het vaak de sativatoppen die wat minder hard worden dan die van indica wietplanten, en autoflowers kunnen wat vaker toppen met veel blaadjes produceren. Controleer voordat je zaadjes koopt dus ook even wat er in de beschrijving over de structuur van de toppen gezegd wordt. Een ‘goede blad bud verhouding’ of ‘gemakkelijk te knippen’ betekent doorgaans dat de toppen lekker hard kunnen worden.

Sommige wietsoorten hebben van nature luchtige toppen, zoals de extreem luchtige toppen van deze Purple soort.

Te nat of te droog

Wanneer het onder de grond (bij de wortels dus) te nat is in de bloeifase, ontstaan er ook problemen die een goede topontwikkeling in de weg staan. Wietplanten kunnen dan niet goed water en voeding opnemen en de ontwikkeling stagneert, en bladeren sterven langzaam af. Ook kun je last van wortelrot krijgen, wat de hele plant om zeep kan helpen. Het kan ook zo zijn dat je plant in een te kleine pot staat, waardoor ze boven de grond ook kleiner zal worden. Een wietplant die te weinig water krijgt kan uiteraard ook niet goed bloeien. Probeer daarom altijd precies de juiste hoeveelheid water te geven, hoe langer je oefent hoe beter je erin wordt.

Staat een wietplant te nat, dan krijgen de wortels te weinig zuurstof en gaan bladeren hangen. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Te veel of te weinig plantenvoeding

Toppen zullen niet dikker worden en dichtgroeien als het niet goed zit met de aanwezige voedingsstoffen. De mooiste harde toppen krijg je wanneer je in de bloeifase de maximale hoeveelheid voeding geeft. Let echter wel op want te veel voeding kan ervoor zorgen dat er water uit de planten onttrokken wordt. Hierdoor zullen eerst de bladpuntjes, en later de hele bladeren verdorren. Bij te weinig voeding krijgen wietplanten niet genoeg bouwstoffen om harde toppen mee te produceren. Problemen met voeding kunnen verder ontstaan wanneer je te weinig of juist te veel voeding geeft of wanneer de pH-waarde van je voedingswater niet goed is. Geef dus altijd genoeg voeding maar nooit te veel.

Teveel voeding: donkergroen blad met verbrande bladpunten.

(advertentie)