(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Opmerkelijk onderzoek van Columbia University, waarin vastgesteld wordt dat moderne tieners niet langer de klassieke drugsroute “1. alcohol 2. tabak 3. wiet” volgen. Nee, inmiddels staat onze favoriet op nummer 1, ofwel de jeugd van tegenwoordig begint haar ‘drugscarrière’ steeds vaker met cannabis!

Klassieke drugscarrière omgedraaid

Historical trends in the grade of onset and sequence of cigarette, alcohol, and marijuana use among adolescents from 1976–2016: Implications for “Gateway” patterns in adolescence‘. Dat is de volledige titel van het wetenschappelijke onderzoek van Columbia University dat deze week is gepubliceerd in het vakblad Drug and Alcohol Dependence.

Nou was het tientallen jaren historisch zo dat jongeren beginnen met zuipen, dan de peuk erbij pakken en uiteindelijk ook wel een keertje struikelen over een blokje hasj of een topje wiet. Maar zie, cannabis is aan een gestage opmars bezig, met als gevolg dat de jeugd vandaag de dag er steeds vaker voor kiest om hun ‘drugscarrière’ (een term die de onderzoekers gebruiken, red.) te beginnen met wiet als eerste ‘gateway substance’ (opnieuw de onderzoekers).

Minder drinken en roken, blowen blijft stabiel

Maar voordat we nu en masse de polonaise gaan lopen, deze trend komt niet doordat de jongeren van nu meer wiet roken dan ooit. Nee, de verandering wordt veroorzaakt doordat tieners minder drinken en sigaretten roken, terwijl het cannabisgebruik stabiel blijft. Aldus Katherine M. Keyes, professor epidemiologie aan de Columbia University in New York en co-auteur van de studie.

“We hebben dramatische afnames gezien bij alcohol en tabak, we hebben geen dramatische afname gezien bij cannabis… dus nu zien we ieder jaar dat het steeds waarschijnlijker is dat tieners hun drugscarrière starten met wiet”, zegt Keyes. Ze voegt er aan toe dat de cijfers van drinkende en rokende jongeren dankzij brede voorlichtingscampagnes al begonnen te dalen – lang voor de recente golf aan positief wietnieuws.

De jeugd van tegenwoordig is goed bezig… [foto: content diller/Shutterstock]

Jeugd is braver dan ooit (qua drugs)

De onderzoekers stelden bovenstaande trend vast na analyse van 42 jaar ‘Monitoring the Future‘ enquêtes onder high school seniors (leerlingen in de bovenbouw van middelbare school). In 1995 bijvoorbeeld, had driekwart van de leerlingen die zowel wiet als sigaretten rookten de tabak als eerste geprobeerd. In 2016 had van die groep nog maar 40% het eerste naar de peuk gegrepen.

Vandaag de dag probeert minder dan de helft van de tieners alcohol en sigaretten voordat ze cannabis proberen, aldus het nieuw onderzoek. Andere studies hebben vastgesteld dat jongeren in het algemeen minder drugs dan ooit doen, met uitzondering van… wiet!

Effect van legalisering

Niet alleen is de trend de afgelopen jaren kraakhelder, het is ook zeer waarschijnlijk dat die blijft aanhouden en dat komt natuurlijk doordat het vooroordeel er razendsnel vanaf gaat nu (medicinale) cannabis op steeds meer plekken legaal is of wordt. En nee, jongeren mogen officieel nog niet ‘aan de wiet’ – in Nederland mag dat pas met 18 jaar, in de VS met 21 en in Canada ergens daartussenin – maar je hoeft volgens onderzoeker Keyes “geen raketwetenschapper te zijn om te snappen dat wiet breder beschikbaar komt voor adolescenten tegen lagere prijzen”.

Keyes: ‘Wanneer je een substantie breder beschikbaar maakt tegen lagere kosten en met makkelijkere toegang, dan ga je een toename zien.” Hetgeen dus voor cannabis het geval is. Maar vergeet niet, ook alcohol en tabak zijn officieel illegaal voor kinderen, maar veel van hen vinden makkelijk een biertje of peuken in hun eigen ouderlijke huis…

Conclusie: ga vooral zo door jongeren!

[openingsfoto:  Photographee.eu/Shutterstock]
(advertenties)