(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Biologisch kweken is erg populair, maar hydrokweken kent een paar grote voordelen; wietplanten groeien sneller, worden groter en leveren doorgaans gewoon ook aanzienlijk meer wiet op. Moeilijk hoeft het echt niet te zijn, want je kunt je planten gewoon met de hand water geven. Probeer het gewoon eens!

Wie gewend is dat planten met hun wortels in aarde groeien, ziet wellicht op tegen de machinaal ogende kweek in een hydrosysteem. De slangen en pompen kunnen inderdaad intimideren, maar die zijn eigenlijk niet eens nodig voor een kleine hydrokweek in een kastje of tent. Het gaat er bij de hydrokweek maar om dat de planten op een inert en luchtig medium goeien en direct opneembare (minerale) voedingsstoffen krijgen.

Hydrokweken gaat geweldig samen met leds. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Hydro en led

Vooral voor mensen die een hobbymatige kweek in een kast of tent met leds belichten, valt veel winst te behalen. Omdat led kweeklampen minder stralingswarmte afgeven, verdampen wietplanten onder leds ook minder vocht. Zodoende zuigen ze ook minder voedingswater aan, en groeien ze wat langzamer dan wietplanten onder HPS kweeklampen.

De hydrologische teelt kan dit enigszins compenseren. Doordat voedingsstoffen direct opneembaar zijn, en de wortels in luchtige inerte mediums als steenwol, kokos of zelfs 100% perliet weinig weerstand ondervinden en juist veel zuurstof krijgen, groeien planten een stuk sneller. Omdat planten onder led zogezegd minder water verbruiken, hoef je ook niet bang te zijn dat ze binnen een dag uitdrogen.

Vertrouwde potten en een gieter

In tegenstelling tot wat je wellicht denkt, is het echt niet per se noodzakelijk om een speciaal systeem te hebben om te kunnen hydrokweken. Je kunt gewoon je bestaande potten vullen met een inert medium en dat bewateren met je oude vertrouwde gieter. Zolang er maar iets van een lekbak of schotel onder de potten staat is dit geen enkel probleem. Je moet alleen wel wat vaker water geven, en de EC- en pH-waarde ervan meten en op peil brengen.

Je kunt in principe op ieder hydro-medium met de hand bewateren, maar omdat kleikorrels erg weinig water vasthouden is dat minder geschikt. Kokos is een ideaal medium om met de hand te bewateren en ook de zogenaamde mapito (steenwolvlokken) is zeer geschikt voor deze manier van hydrokweken.

Wanneer je mapito gebruikt, vergeet het dan niet voor het eerste gebruik een dag en een nacht in te wateren met water dat je op de juiste pH-waarde (tussen de 5,4 en 5,8) hebt gebracht met pH-min. Let verder op dat je de potten goed vult want mapito kan na de eerste watergift flink inzakken.

Mapito bestaat uit steenwolvlokken en PU-vlokken.

Je kunt je potten ook helemaal met perliet vullen. Let erop dat sommige kokos voor een deel een bufferende werking hebben zoals aarde. Er is ook speciale voeding voor de kweek op kokos, het loont om deze voeding te gebruiken wanneer je kokos als medium kiest.

Zuurtegraad en voedingswaarde

De grootste verschillen in de praktijk zijn op deze manier dus op drie vingers te tellen. 1.) Je moet vaker bewateren. 2.) Je moet de pH-waarde meten en op peil brengen en 3.) Je moet de voedings- of EC-waarde meten en op peil brengen. Vaker bewateren betekent simpelweg dat je minimaal één keer per dag bij je wietplanten kijkt hoe het ervoor staat.

De pH-waarde en de EC-waarde meten en op peil brengen is niet moeilijk; je hebt er een pH-meter en een EC-meter voor nodig. De pH-meter gebruik je om de zuurtegraad van het voedingswater te meten en op peil te brengen, en met de EC-meter bepaal je de sterkte van de voedingsoplossing. Een emmertje (of vat) met voedingswater aanmaken doe je als volgt.

Begin met schoon water op temperatuur (dezelfde temperatuur als in je kweekruimte is ideaal). Voeg eerst de minerale plantenvoeding toe tot de EC-waarde op peil is (hier vind je een handig kweekplan met een suggestie voor de EC-waarde per week van de cyclus). Roer het voedingswater even door, meet de pH-waarde en voeg pH-min (of eventueel citroenzuur of natuurazijn indien je met de hand water geeft) toe tot de pH-waarde ongeveer 5,8 is. Laat de voedingsoplossing nog een nachtje staan, controleer dan nog eens de zuurtegraad en breng het nog eens op peil als dat nodig is.

Op kokos kweken voelt vertrouwd. Het medium is net aarde.

Spoelen een eitje

Een hydrokweek hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn. Wietplanten groeien sneller, leveren meer op en de voeding is doorgaans ook goedkoper in de aanschaf. Omdat de opname veel sneller gaat, kun je eventuele fouten ook snel weer herstellen. Probeer alleen geen fouten te maken, want dan merk je daar ook de gevolgen vrijwel direct van. Goed kijken naar je wietplanten dus wanneer je gaat hydrokweken!

Het inerte medium zorgt er ook voor dat spoelen makkelijker en vooral sneller gaat. Je kunt je potten doorspoelen met zoveel schoon water als je wil en eventuele achtergebleven voeding in één keer letterlijk uitspoelen. Je hoeft ook niet twee weken te spoelen, maar kunt volstaan met één week.

Hydrokweek ze!

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)