(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er zijn genoeg gefeminiseerde zaden op de markt om elke cyclus met een nieuwe soort te starten, dat is zeker waar. Maar op enig moment wil je misschien ook wel een eigen moederplant om je toekomstige oogsten mee veilig te stellen. En dan is het zaak om een moeder te selecteren die aan al je eisen voldoet.

Een kleine moederplant kan, als je het een beetje slim aanpakt, wel zo’n 800 stekken per jaar opleveren. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat daar een hoop geld mee uit te sparen valt. Maar hoe kom je aan een moederplant? De meeste kwekers zijn het er wel over eens dat je moeder beter uit een regulier zaadje, dan uit een gefeminiseerd zaadje kan komen. Dus je voor je je moeder kunt kiezen zul je sowieso afscheid moeten nemen van wat mannelijke planten.

Voor je je moeder kunt kiezen zul je sowieso afscheid moeten nemen van wat mannelijke planten

seeds

Regulier F1 zaad is een goede keus om een moederplant uit te laten groeien

Welk zaad?

Natuurlijk kun je ook een moederplant kiezen uit een aantal gefeminiseerde zaden, maar dit wordt meestal afgeraden vanwege de kans op hermafrodiete planten. Je gaat je moederplant heel lang in de groeifase houden en ook het snoeien kan stress opleveren. Dat kan ervoor zorgen dat je moederplant en of de kloontjes die je ervan neemt hermafrodiet worden en mannelijke bloemen gaan aanmaken. Sommige kwekers werken wel met gefeminiseerde moederplanten, maar die snijden er dan vaak niet meer dan drie keer stekken van.

F1 hybriden bieden een paar mooie voordelen wanneer je er moederplanten van gaat maken. F1 hybriden zijn de eerste generatie na een kruising van twee verschillende soorten en bieden het beste van beide ouders. Daarnaast zijn F1 hybriden meestal consistent hetzelfde en bezitten ze iets wat we ‘hybride groeikracht’ noemen: ze groeien zo’n 25% sneller dan teruggekruisde zaden.

Wie genoeg tijd en ruimte heeft en op zoek is naar dat ene speciale fenotype, kan juist daarom ook met F2 hybriden (het product van twee F1 hybriden) kweken om een diversiteit aan fenotypen te krijgen. Maar voor een hobbykweker die zijn eigen kloontjes wil maken zijn F1 hybriden wellicht de betere keus.

Voor een hobbykweker die zijn eigen kloontjes wil maken zijn F1 hybriden wellicht de betere keus

selectie

Kies de plant die naar jouw smaak het beste presteert…

Kies de beste plant

Al vrij snel na het ontkiemen kun je de verschillen in groei zien, planten die in het begin het weelderigst groeien, doen het uiteindelijk ook vaak het beste. Maar om die ultieme moederplant eruit te pikken, zul je toch echt moeten wachten tot je alle planten hebt afgebloeid en de mannen eruit hebt gepikt. Bovendien kun je pas na het roken van je oogst ook oordelen over zaken als smaak en potentie van je eventuele moederplant.

Wat je doet is dit: je kweekt alle zaden op tot je plant groot genoeg is om een aantal stekken van te nemen, die je in de vegetatieve fase (groeifase) laat tot alle originele planten zijn afgebloeid. Wellicht kun je bij de voorbloei al een paar mannetjes herkennen, deze planten en hun kloontjes kun je vanzelfsprekend weggooien.

proef

…maar wacht met het kiezen tot je de wiet ook echt hebt geproefd

Selecteren

Bij het selecteren kies je natuurlijk de plant die juist die eigenschappen bezit die je als kweker zelf waardeert in een plant. Deze eigenschappen kunnen per persoon verschillen, de een heeft bijvoorbeeld graag lage planten omdat hij of zij maar een lage bloeiruimte heeft, een ander wil misschien liever een soort die vooral veel oplevert terwijl het weer een ander vooral om de smaak en potentie te doen is. Zoveel mensen zoveel wensen dus. Bloei je planten gewoon af zoals je gewoonlijk zou doen en kies de plant(en) eruit die jij het beste vind. De stekken die bij deze moeder horen, zullen je uiteindelijke moederplant(en) gaan worden.

Veel succes bij het maken van de perfecte moeder! Lees ook Maak bonsai moederplanten over het verzorgen van kleine moederplanten.

(advertentie)