(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met voorsprong de meest nauwkeurige manier om te checken of je wietplant rijp is voor de oogst, is de kleur van trichomen checken. Er zijn alleen letterlijk een heleboel piepkleine probleempjes; trichomen (je weet wel, die minuscule witte harsdruppeltjes op je toppen) zijn zó klein dat je ze het blote oog niet goed genoeg kunt zien. Gelukkig heeft de Trichoscoop er geen enkele moeite mee.

Het oogstmoment voor wietplanten kun je enigszins inschatten door naar de kleur van de bladeren en bloeiharen en de dikte van de toppen te kijken. Heel erg nauwkeurig is die methode echter niet, omdat je het belangrijkste niet kunt zien: trichomen. In deze piepkleine plakkerige harsdruppeltjes bevinden zich alle werkzame stoffen.

Wiet is met andere woorden pas oogstrijp wanneer de trichomen oogstrijp zijn. Dan pas bevatten ze namelijk de meeste werkzame stoffen en terpenen (smaakstoffen). Of trichomen rijp genoeg zijn kun je zien aan de kleur ervan. Die zijn namelijk eerst transparant (onrijp) dan wit (rijp) en vervolgens worden ze bruin (overrijp). Oogsten doe je bij voorkeur wanneer het gros van de trichomen wit is.

Trichoscoop

Maar dan moet je ze natuurlijk wel goed kunnen zien. Met het blote oog lijken alle trichomen namelijk wit maar met de Trichoscoop kun je de kleur wel goed zien. Dat is een draagbare en luxe zakmicroscoop die je zo in je broekzak stopt wanneer je je planten gaat bezoeken.

Er zijn twee verschillende versies van de Trichoscoop, een uitschuifbare loep die trichomen 30x vergroot en een zakmicroscoop die trichomen 60x vergroot. Beide versies zijn voorzien van een heldere ledlamp zodat je zelfs in het donker trichomen kunt bekijken. Batterijen worden meegeleverd. De zakmicroscoop vergroot trichomen tot 60x en heeft naast de witte led ook een UV led om extra details te kunnen onderscheiden. Verder is hij voorzien van een knijper waarmee je hem op je smartphone kunt zetten, zodat je ook foto’s van je trichomen kunt maken.

De 30x en 60x Trichoscoop zijn te koop via Dutch-Headshop.nl. Ze kosten respectievelijk slechts 6 en 15 euro.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertenties)