(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je zou het misschien niet zeggen als je de fel groene kleur van sommige bossen ziet, maar ook wietplanten in de vrije natuur kunnen wel wat extra voeding gebruiken. De dames van Mondini en Pendergast hadden in ieder geval te kampen met tekorten, en aangezien de bloei nog moet beginnen kan dat natuurlijk niet. Een lesje planten voeden in de vrije natuur coming up!

In het vorig verslag konden jullie lezen hoe ik (Mondini) en Pendergast wat problemen hadden met verschillende voedingstekorten. Stikstof en magnesium waren wel het grootste probleem. Pendergast en ik hebben toen een plan gemaakt om dit op te lossen; met het oog op de aankomende bloei wilden we alle tekorten uit de weg ruimen. Dit om ervoor te zorgen dat de planten niets te kort komen als ze aan hun bloeifase beginnen.

Supermix

Het plan was eigenlijk vrij eenvoudig. Pendergast kweekt al ruim 10 jaar met de voeding van Plagron en raadde mij aan om Supermix te gebruiken. Supermix is een bodemverbeteraar die alles bevat voor een goede groei en bloei van (wiet)planten. Het verhoogt ook de weerstand van planten en draagt bij aan een gezond bodemleven.

Een bodemleven zorgt er kort gezegd voor dat je bodem allemaal nuttige schimmels, bacteriën en beestjes bevat. Deze levende organismen in je bodem zorgen ervoor dat er op natuurlijke wijze stoffen vrijkomen die voor de plant opneembaar zijn. Het is dus wat lastiger om te overvoeden met biologische/organische voeding. Ook hoef je de pH-waarde minder nauwlettend in de gaten te houden met een organische kweek, een plant geeft namelijk stoffen af bij de wortels en ruilt deze met het bodemleven voor de stoffen die zij wil. Deze ‘ruil’ beïnvloed de pH-waarde en bepaalt dus welke stoffen zij afneemt. Dit doet de natuur voor je, dus je hoeft niet zelf aan de gang met pH-min, of dergelijke producten.

Bitterzout, bladvoeding & Bat guano

De Supermix heeft in grote delen alle tekorten verholpen, maar omdat wij de planten een extra boost wilden geven, hebben we nog het een en ander toegevoegd. Onder andere Epsomzout/bitterzout. Dit is magnesiumsulfaat. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat dit flink wat magnesium. Ook bevat het een beetje zwavel, wat voor sommigen de vierde macronutrient is voor planten. Enkele landen verplichten producenten nu naast NPK ook de S van zwavel (sulfur) te vermelden. Een enorm belangrijk goedje dus! Ik heb het magnesiumsulfaat hier besteld, maar ergens anders is natuurlijk ook prima. Bitterzout is bitterzout.

Naast Supermix en magnesiumsulfaat heb ik ook Plagron’s Bat guano gebruikt om de planten te voorzien van alle nutriënten die nodig zijn voor een goede bloei. Bat guano is rijk aan fosfor en kalium, twee enorm belangrijke nutriënten die bijdragen aan een goede bloei, zoals velen van jullie wel zullen weten. Maar niet alleen daarom heb ik voor Bat guano gekozen, het product is ook nog eens 100% organisch. Het stimuleert dus het bodemleven waar ik het eerder over had. Ook Bat guano is niet direct werkend, het is dus lastig te overvoeden zolang je je aan de aanbevolen dosering houdt. Ik voeg 300 gram toe per liter grond. Bat guano schijnt ook bij te dragen aan een goede smaak en heerlijke geur. Ik hoop dat eind deze zomer te kunnen beamen natuurlijk.

Om het plaatje compleet te maken wilde ik de plant ook voorzien van de nodige stoffen die wél direct opneembaar zijn. Om de tekorten direct aan te pakken dus. Dit heb ik gedaan met een bladmeststof van Plagron’s Terra Grow. Terra Grow is mineraal, dus direct opneembaar. We hebben de planten de tijd gegeven om te kunnen wennen aan dit nieuwe dieet, en de bodem heeft de tijd gehad om op de meststoffen in te werken. Na iets meer dan een maand zijn we teruggegaan. Onze berekeningen klopte, de planten staan er weer prachtig bij. Gelukkig!

Guerrilla kweken

Wie anders vindt mag dat natuurlijk zeggen, maar de foto’s liegen niet als je het aan mij vraagt. Oké, monsterlijk groot zijn de dames niet maar wel een stuk groener dan vorige keer. Hou er rekening mee dat dit een guerrilla-kweek is, in de vrije natuur. Mijn wietplanten staan verscholen en uit het zicht, maar jammer genoeg ook vaak in de schaduw.

We gaan in totaal maar een keer of vijf langs de planten tijdens het hele seizoen, het is dus erg lastig direct bij te sturen en een enorme oogst te verwachten. We doen ons best en tot nu toe gaat dat aardig; laten we hopen dat we in het volgende verslag wat leuke topjes kunnen laten zien. Ondanks de geringe omvang van de dames. Klein maar fijn zeggen we dan!

Voor wie ons iets wil vragen: Pendergast is te bereiken via Facebook en/of Instagram.

(advertenties)