(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hallo en welkom bij de cursus plantenvoeding maken voor wietplanten buiten. Dat is niet alleen leuk om te doen en heel voordelig, maar ook nog eens 100% biologisch. Reden genoeg dus om je handen vuil te maken en je wietplanten te verwennen met je zelfgemaakte plantenvoeding.

Tuinier je met weinig geld? Wil je graag natuurlijke methodes gebruiken? Maak je je zorgen over het milieu? Koop je liever geen minerale meststoffen om cannabis mee te telen? Er zijn veel goede redenen te bedenken om je eigen meststoffen te maken. Deze bijdrage wordt je aangeboden door de letters N, P en K, oftewel stikstof, fosfor en kalium, want daar lusten wietplanten wel pap van!

N-P-K,  het ABC van plantenvoeding

Zoals alle planten hebben ook wietplanten voedingsstoffen nodig om te groeien. Maar wanneer je zelf biologische plantenvoeding gaat maken, voed je eigenlijk de aarde en niet de planten zelf. Aarde bevat een ingewikkeld miniatuurecosysteem bestaande uit microben, die als spijsverteringsstelsel voor de planten werken. Ze breken organisch materiaal af tot een meststoffen die de wortels kunnen opnemen en geven de plant daarmee de bouwstenen die hij nodig heeft om gezond te kunnen groeien. De belangrijkste voedingsstoffen voor cannabisplanten zijn stikstof, fosfor en kalium.

Deze drie essentiële voedingsstoffen worden kortweg met hun initialen aangeduid. N staat voor stikstof, P voor fosfor en K voor kalium. Wacht even, N staat voor stikstof en P voor fosfor? Zijn we high? Nee, N is de afkorting van nitrogenium en P de afkorting van phosphorus, de Neolatijnse namen van respectievelijk stikstof en fosfor. De drie nummers op de verpakking van commerciële meststoffen verwijzen naar de verhouding van N, P en K, en altijd in die volgorde. De verhouding is belangrijk, omdat cannabisplanten afhankelijk van de fase van hun levenscyclus, verschillende verhoudingen van deze meststoffen nodig hebben.

Wanneer gebruik je welke meststof?

Tijdens de vegetatieve fase (groeifase) heeft een cannabisplant veel stikstof nodig; dat is namelijk nodig om veel gezonde bladeren en stelen te produceren. In de groeifase gebruikt een wietplant ook een gemiddelde hoeveelheid fosfor, dat nodig is voor een goed wortelsysteem. Dit voedingsschema moet ook tijdens de eerste paar bloeiweken worden aangehouden om de stretching-periode (strekkende periode) te overbruggen. In deze periode heeft de plant extra veel stikstof nodig omdat ze ook extra hard groeit.

Pas wanneer het bloeien echt is begonnen, moet de hoeveelheid stikstof laag gehouden worden en de hoeveelheid fosfor worden verhoogd. Fosfor zorgt namelijk voor veel toppen en stimuleert de bloei. Kalium is in elke fase nodig en met name tijdens de bloeiperiode heeft de plant een grote hoeveelheid kalium nodig. Deze moet tijdens de bloiefase het liefst tweemaal zo hoog zijn als de hoeveelheid stikstof. Over het algemeen verhoogt fosfor het aantal toppen, terwijl kalium de omvang en het gewicht van de toppen vergroot.

Maak je eigen N-P-K

Voor een beginnende kweker is het natuurlijk het makkelijkst om een paar flessen cannabismest te kopen: groeivoeding voor de vegetatieve fase en bloeivoeding voor de bloeiperiode. Er zijn echter verschillende redenen waarom dit misschien niet mogelijk of wenselijk is. Gelukkig zijn er goede alternatieven voor mensen die hun eigen meststoffen willen proberen te maken.

Natuurlijke bronnen van stikstof, fosfor en kalium kunnen verrassend dichtbij huis zijn, in de vorm van keukenafval en zelfs je eigen urine! Hieronder een lijst met huis, tuin en keukenbronnen voor plantenvoeding en welke mineralen ze bevatten. Vaste stoffen werken het beste wanneer je ze in kleine stukken snijdt en in de vochtige aarde ingraaft voordat je zaailingen plant of wanneer je ze verpot in een grotere pot. Een vloeistof kan worden verdund met water en als vloeibare mest worden gebruikt.

Beginners guide to home-made fertilizer

1. Koffieprut

Koffieprut (koffiedik) is rijk aan stikstof en bevat ook veel kalium en fosfor, dus dit is een van de eenvoudigste manieren om je planten tijdens de vegetatieve fase te bemesten.

2. Bananenschillen

Deze bevatten veel fosfor en kalium en zijn dus nuttig voor de bloeiperiode. Ze bevatten ook calcium en andere mineralen die goed zijn voor cannabisplanten.

3. Bonenvocht en bonen

Het vocht van kikkererwten, witte bonen, linzen, zwarte bonen, tuinbonen en vele andere ingeblikte peulvruchten, ook wel aquafaba genoemd, is een bron van kalium, net als de bonen zelf.

4. Spinazie en vocht van andere groenten

Wanneer je spinazie stoomt of kookt, lekken sommige van de voedingsstoffen het water in. Dit geldt ook voor vele andere groenten. Wanneer het water is afgekoeld kun je het gebruiken in een geregeld bewateringsschema om kalium, calcium en ijzer toe te voegen.

5. En urine?

Verse menselijke urine is een prima en niet-giftige bron van stikstof, fosfor en kalium. Stikstof is verreweg de grootste bruikbare component, dus dit is nog een goede vloeibare meststof voor de vegetatieve fase. Urine moet wel aanzienlijk worden verdund voordat je het aan de aarde kunt toevoegen. Giet het nooit direct bij de planten maar meng één deel urine per acht delen water.

Een andere goede manier om wietplanten van natuurlijke en biologische meststoffen te voorzien, is door biologische compostthee te maken. Dit is iets ingewikkelder dan keukenafval in de grond ingraven, maar levert een grotere hoeveelheid aan meststoffen op. Je kunt compostthee tegenwoordig trouwens ook in poedervorm kopen. Compostthee die je met een plantenspuit op je planten spuit voedt de bladeren en beschermt ook nog eens tegen ongedierte!

Compostthee voedt wortels en bladeren. Als bladvoeding laat het een beschermende laag van nuttige microben achter, die beschermt tegen ongedierte.

Niet voor hydrokwekers

Bij de teelt in kokosvezels, steenwol of een ander inert substraat moet de teler alle voedingsstoffen zelf leveren. Het is moeilijk om deze mix goed te krijgen en er zijn vele commerciële meststoffen verkrijgbaar waarmee de planten alles krijgen wat ze nodig hebben. Als je een hydrocultuur gebruikt is het ook beter om de gespecialiseerde meststoffen te gebruiken die voor dit systeem ontwikkeld zijn.

Pogingen om zelfgemaakte meststoffen te gebruiken in een hydrocultuur leveren onvermijdelijk meer problemen op dan ze oplossen, omdat de buizen verstopt raken en ongewenste, onaangename bacteriën al snel je voedingstank overnemen. Aarde is echter veel makkelijker en wel geschikt voor voeding met organisch materiaal. Het is ook belangrijk om de aarde goed vochtig te houden.

We hopen dat je deze basistips voor beginners over het maken van biologische meststoffen met plezier hebt gelezen. Heb je zelf nog tips of aanvullingen? Deel ze hieronder in de comments.

[Dit artikel werd eerder gepubliceerd op het blog van Sensi Seeds. Openingsfoto: Cora Mueller, Shutterstock]
(advertentie)