(advertentie)
(advertentie)
KWEKEN Lees ook:
(advertentie)

December betekent niet alleen lekker eten en feesten met veel te veel drank en vuurwerk, maar ook dat de winter voor de deur staat. En de lage temperaturen in deze periode kunnen voor een hoop problemen zorgen. Hoogste tijd dus om je kweekruimte winterklaar te maken.

Temperatuur

Om de kweekruimte ook in de winter goed warm te houden, zul je moeten gaan bijverwarmen. Een radiator in de kweekruimte is ideaal, door hem van een goede thermostaatkraan te voorzien kun je de temperatuur nog beter regelen. Voor een goede verdeling van de warmte richt je een ventilator op de radiator. Zorg er ook voor dat je geen planten direct naast de radiator zet.

Wanneer er in de ruimte geen radiator staat zoals bijvoorbeeld in een tuinhuisje of garage, zal je moeten bijverwarmen met elektrische kachels.  In dat geval – en ook hier weer voor een betere verdeling van de warmte – zijn meerdere kleine kachels beter als een grote. Kijk wel even goed naar het stroomverbruik van de kachels, ze kunnen behoorlijk wat verbruiken. Check dus goed of je bedrading en stroomgroepen het extra stroomverbruik aankunnen, veiligheid voorop!

In plaats van de verse lucht van buiten te halen, kun je er ook over nadenken om het vanuit een verwarmde ruimte aan te zuigen. Dit is eigenlijk het beste want zo voorkom je dat er koude lucht op de planten wordt geblazen.

Meet in de winter ook eens de temperatuur van je voedingswater, misschien moet je in de wintermaanden een grotere vatverwarmer gaan gebruiken om het voedingswater warm genoeg (20 graden celcius) te houden. Buiten dat planten niet van koude voeten houden mogen voedingsstoffen ook niet te koud staan, zeg onder de 6 graden celcius.

Sneeuw

gesmolten sneeuw

Een slecht geisoleerde kweekruimte kan voor een ontdooide plek op het dak zorgen.

Een ongeïsoleerde zolder of uitblaas zou in de winter ook voor problemen kunnen zorgen. De warmte van je kweekruimte zou sneeuw kunnen doen smelten. Dat ziet er raar uit en je komt er vaak pas te laat achter.  Kijk voor het zover is eens goed naar jouw eigen situatie en geef je hok een goede winterbeurt. Dat feest toch een stuk lekkerder!

(advertenties)