(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

December betekent niet alleen lekker eten en feesten met te veel drank en oliebollen, maar ook dat de winter voor de deur staat. Die lage temperaturen in de winter kunnen je een hoop problemen bezorgen. Hoogste tijd dus om je kweekruimte winterklaar te maken.

December is zelf vaak al een koude maand, maar in de maanden die erop volgen wordt het waarschijnlijk nog wel kouder. Niet alleen je wietplanten kunnen door de lage temperatuur in de problemen komen, maar jijzelf als kweker ook. Bedenk je maar eens wat je buren zullen denken als jouw dak als enige in de straat niet vol met sneeuw ligt. Net als je auto is het dan ook een goed idee, om je kweekruimte in december voor te bereiden op de winter.

Temperatuur & luchtvochtigheid

Uiteraard is de lage temperatuur in de winter, de voornaamste reden om je kweekruimte winterklaar te maken. Maar dat niet alleen hoor, want in de winter is het niet alleen kouder, de lucht wordt ’s winters ook aanzienlijk droger. Met name stekken en groeiende wietplanten zullen hier last van hebben. Heb je daarentegen een bloeiende binnentuin, dan hélpt de droge lucht juist. De droge winterlucht voorkomt in de meeste gevallen toprot, en zet de ontwikkeling van trichomen op standje turbo.

Wanneer is het aangenaam voor wietplanten?

Voordat je maatregelen gaat nemen, is het natuurlijk belangrijk te weten bij welke temperatuur en luchtvochtigheid je wietplanten het beste gedijen. Dit hangt af van de fase waarin je wietplanten zich bevinden. Heb je stekken die nog moeten wortelen, dan is een propagator in de winter geen overbodige luxe. Stekken die nog geen wortels hebben, vragen namelijk een hoge luchtvochtigheid tussen de 70 en 80%.

Zorg dat wietplnten het niet te koud krijgen in de winter… Foto: faboi, Shutterstock

Heb je groeiende wietplanten, dan is het wellicht ook een goed idee om de luchtvochtigheid hoog te houden in de winter. De groeifase van wietplanten verloopt namelijk het beste bij een luchtvochtigheid tussen de 40 en 70%. In de meeste gevallen hoef je hiervoor geen luchtbevochtigers aan te schaffen hoor. In hobbymatige kweekruimtes kun je de lucht vaak vochtig genoeg maken door bakjes water neer te zetten, of een paar natte handdoeken op te hangen.
Staan je wietplanten in de winter in bloei, dan heb je dat goed uitgekiend. Bloeiende wietplanten doen het namelijk prima bij de droge winterlucht. Ze gedijen het beste bij een luchtvochtigheid tussen de 20 en 40%.

Maar de luchtvochtigheid is niet het enige dat daalt in de winter. Ook de temperatuur daalt. Blijft het in ieder geval boven de 15 graden in je kweekkast, dan blijven je planten nog wel groeien maar het vertraagt wel. Het liefste hebben wietplanten een temperatuur tussen de 21 en 27 graden. Bij deze temperatuur verloopt de groei het beste.

Verwarmen

Om de kweekruimte ook in de winter goed warm te houden, zul je soms moeten bijverwarmen. Een radiator in de kweekruimte is dan ideaal. Door hem van een goede thermostaatkraan te voorzien kun je de temperatuur nog beter regelen. Voor een goede verdeling van de warmte daarvan, richt je een ventilator op de radiator. Zorg er wel voor dat je geen planten direct naast de radiator zet.

Wanneer er in de ruimte geen radiator staat zoals bijvoorbeeld in een kelder of op zolder, kun je goed bijverwarmen met (een) elektrische kachel(s). In dat geval – en ook hier weer voor een betere verdeling van de warmte – zijn meerdere kleine kachels beter dan één grote. Kijk wel even goed naar het stroomverbruik van dit soort kachels want ze kunnen behoorlijk wat verbruiken. Check dus ook even goed of je bedrading en stroomgroepen het extra stroomverbruik aankunnen, veiligheid voorop!

Maar in plaats van de verse lucht van buiten te halen, kun je er ook over nadenken om het vanuit een verwarmde ruimte aan te zuigen. Dit is eigenlijk beter want zo voorkom je dat er koude lucht op de planten wordt geblazen.

Meet in de winter ook eens de temperatuur van je voedingswater. Misschien moet je in de wintermaanden een aquariumverwarming gaan gebruiken om het voedingswater warm genoeg (ongeveer 20 graden celcius) te houden. Dit is met name belangrijk wanneer je hydrologisch kweekt, en helemaal als je daarbij zonder medium kweekt. Dit is het geval als je een NFT-, DWC– of airoponics systeem gebruikt.

Bewaar je je plantenvoeding in de schuur, let dan ook even op als het gaat vriezen. Voedingsstoffen mogen namelijk ook niet té koud bewaard worden. Onder de 6 graden Celsius is het te koud voor je kostbare plantenvoeding.

Isoleren

Bijverwarmen is voor je wietplanten weliswaar een goede oplossing, maar al die warmte kan je ook in de problemen brengen. De warmte van je kweekruimte zou sneeuw van het dak kunnen doen smelten. Dat ziet er raar uit en je komt er vaak pas te laat achter.  Bovendien is het zonde van de energie om een ongeïsoleerde zolder, schuur of kelder warm te stoken. Denk er dus ook aan om je kweekruimte goed te isoleren, zodat je de warmte binnenhoudt. Niet alleen voorkom je hiermee smeltende sneeuw-ellende, het bespaart ook een hoop energie. Bovendien helpt een goede isolatie in de zomer ook om je kweekruimte koel te houden, isoleren snijdt dus aan twee kanten.

Isoleer je kweekruimte. Veel isolatiemateriaal heeft als bijkomend voordeel een goede lichtreflectie. Foto: Bogdan Netiaga, Shutterstock

Isoleren is ook een goed idee voor de potten van je wietplanten in de winter. Je hoeft ze niet in te pakken met isolatiemateriaal hoor, maar zet ze ook niet op een koude vloer. Wietplanten houden namelijk niet erg van koude wortelstelsels. Kweek je daarom op een koude (kelder)vloer, breng dan zeker in de winter even een isolerende laag aan met bijvoorbeeld piepschuim. Je kunt wietplanten als alternatief ook op een verhoging zetten.

[Openingsfoto: joanna wnuk, Shutterstock]
(advertentie)