(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Binnen wiet kweken kan in de zomer een hele uitdaging zijn. Je kweektent is doorgaans namelijk ingericht op een omgevingstemperatuur van zo’n 21 graden en geen 30. Maar moet je voor die paar snikhete dagen een andere lamp, of een dure afzuiger met fancontroller kopen? Niet per se, want er zijn ook supplementen die je wietplanten beter bestand maken tegen een hittegolf. 

Wanneer de mussen buiten dood van het dak afvallen, is het binnen doorgaans ook te heet voor wietplanten. Helemaal als je ook nog een hete HPS kweeklamp gebruikt, kan de temperatuur snel boven de 30 graden uitstijgen. Dit soort temperaturen zijn veel te hoog voor wietplanten en bezorgen ze gevreesde hittestress. Bladeren kunnen gaan hangen, uitdrogen, verbranden, wietplanten groeien langzaam en er kunnen tekorten ontstaan.

Warmte bestrijden

Mocht het in je kweekruimte nou chronisch te heet zijn in de zomer (29 graden of hoger), dan doe je er goed aan om ofwel een zomerstop te houden, ofwel te investeren in een koelere omgeving. Je zou dan bijvoorbeeld een krachtiger afzuiger kunnen aanschaffen, of een kweeklamp die minder warmte produceert.

Wanneer je kweekruimte echter niet véél te heet is, of alleen tijdens een échte hittegolf, kun je je wietplanten ook weerbaarder maken tegen de warmte. Er zijn namelijk drie supplementen die bewezen hebben, wietplanten weerbaarder te maken tegen hittestress, droogte en een te hoge temperatuur.

#1: Silicium

Silicium versterkt celwanden en beschermt wietplanten tegen de hitte. Foto: Nimit Ketkham, Shutterstock

Silicium is een nuttige toevoeging die wietplanten weerbaarder maakt. Het mineraal is maar in geringe mate nodig maar maakt wietplanten beter bestand tegen warmte en andere stress. Als bonus versterkt het de celwanden waardoor insecten er moeilijker doorheen prikken, en takken meer gewicht kunnen dragen. Er zijn niet heel veel silicium toevoegingen beschikbaar in Nederland, maar Mills heeft bijvoorbeeld Vitalize met silicium erin en BAC verkoopt een supplement dat Silica Power heet.

#2: Zeewier

Met zeewier doe je je wietplanten altijd een plezier, en helemaal tijdens een hittegolf. Verscheidene studies en onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat zeewier extracten helpen tegen hittestress. Daarnaast is aangetoond dat zeewier extract opbrengsten kan verhogen en groei kan versnellen. Daarnaast kan zeewier mogelijk het ontkiemen van zaden versnellen, de opname van mineralen verbeteren en de weerstand tegen (nacht)vorst en schimmels vergroten. Zeewier is zo goed voor planten omdat het van nature veel beschermende sporenelementen en zouten bevat. Zeewier extract is als vloeistof verkrijgbaar of als poeder (zeewiermeel).

#3: Huminezuren

Huminezuren beschermen tegen hitte, water en droogte. Foto: MIA Studio, Shutterstock

Huminezuren komen van nature al voor in je aarde maar het kan geen kwaad om wat extra huminezuren toe te voegen. Deze beschermen je wietplanten namelijk tegen hittestress maar ook tegen waterstress en droogte. Combineer je huminezuren met een zeewier extract, dan versterkt de hittebeschermende werking van de twee toevoegingen elkaar.

Bonustip: Hittebestendige wietsoorten

Sativa’s en Haze wietsoorten kunnen goed tegen warmte, Autoflowers helemaal niet. Foto: Joe Hamilton Photography, Shutterstock

Naast bovenstaande drie toevoegingen die je wietplanten weerbaarder maken tegen de hitte, zijn er ook wietsoorten die daar beter tegen kunnen dan anderen. Het loont dus de moeite om zomers andere wietsoorten te kweken dan ’s winters. Over het algemeen zijn sativa’s en Haze wietsoorten het beste bestand tegen extreme warmte, aangezien zij van nature ook in warme gebieden voorkomen. Autoflowers kunnen juist erg slecht tegen overmatige warmte, aangezien autoflowers afkomstig zijn uit koude gebieden. Veel indica’s komen oorspronkelijk ook uit koudere klimaten, en kunnen erg gevoelig zijn voor hittestress.

[Foto zeewier: boommaval, Shutterstock]
(advertenties)