(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vorige week heb je kennis kunnen maken met John Hunt, een bekende zadenmaker uit Amerika die grote cannabisproducenten adviseert en aanstuurt. Na zijn stap voor stap uitleg over het kruisen en selecteren van wietplanten, geeft hij vandaag de nodige tips en trucs voor kleine hobbykwekers die ook een uniek en eigen wietsoort willen kweken.

John Hunt

Als breeder en kweekspecialist heeft John Hunt invloed op de cultivatie van grote (medicinale) cannabisproducenten in meerdere Amerikaanse staten. Hij is sinds 2009 bij de gereguleerde Amerikaanse cannabisindustrie betrokken, en de sales manager van Purple Scientific. Zijn focus ligt bij het veredelen van nieuwe wietsoorten vooral op het behoud van terpenen (smaakstoffen) bij extracties, en de creatie van wietsoorten met unieke smaakprofielen. Om THC- en CBD-gehaltes te meten, maakt hij bij de selectie van zijn wietplanten onder meer gebruik van PURPL Pro scanner. Hij is op Instagram te vinden als @grimeygatsby.

Heb je na het lezen van dit interview vragen over veredelen, kweken of andere cannabiszaken? Neem dan contact op met de mensen van Delta9 Analytics, die ook dit exclusieve interview voor ons regelden.

Veredelen voor thuiskwekers

Natuurlijk, als je een stabiele nieuwe wietsoort wil maken voor de commerciële markt, dan kom je als kleine thuiskweker al snel in ruimtegebrek. Toch is een unieke nieuwe wietsoort maken niet alleen weggelegd voor grote zadenbedrijven of cannabisproducenten. Ook als je maar een kleine kweekruimte van één of twee vierkante meter hebt, kun je goede genetica maken.

Technisch gezien heb je namelijk maar één mannelijke en één vrouwelijke wietplant nodig om wietzaden te maken. Slechts één vrouwelijke wietplant produceert namelijk al enorm veel zaden, honderden! Het belangrijkste en grootste deel van het proces is de selectie van de mannelijke en vrouwelijke wietplant voor je kruising. De juiste vrouwelijke plant kiezen en die kruisen met een goede mannelijke wietplant, is al het spreekwoordelijke halve werk.

Goede genen, klein beginnen

Vergelijk het maken van een mooie wietsoort met het fokken van honden of katten, sterke genen zorgen voor het beste nageslacht.
Mijn familie heeft een veehouderij in Amerika waar we onze eigen koeien fokken. De stier die we daarvoor gebruiken komt van een mooi ras met geweldige genen en de koeien staan erom bekend altijd gezonde kalven op de wereld te zetten. Hetzelfde geldt voor wietplanten; heb je een goede moeder- en vaderplant dan zullen die ook goede zaden voortbrengen. De appel valt niet ver van de boom…

Mijn eerste tip voor thuiskwekers die hun eigen zaden willen maken, is om klein te beginnen. Ja, het duurt inderdaad langer om veel zaden te maken maar na wat oefening kun je altijd nog uitbreiden als je dat wil. Je kunt ook veel leren door YouTube video’s over veredelen te kijken, veel te lezen en met breeders te chatten of te praten om zo je kennis erover te vergroten. Zelf heb ik heel lang met veel breeders samengewerkt voor ik mijn eerste eigen wietzaden maakte. Ik was testkweker voor veel veredelaars voordat ik besloot om mijn eigen genetica-lijn op te zetten.

Stekken en zaailingen van één van de projecten van John Hunt.

Mannen en line breeding

Een andere belangrijke tip die ik je wil meegeven, is om de goede eigenschappen van mannelijke wietplanten te leren begrijpen, zodat je weet hoe je mannelijke wietplanten kunt selecteren. Veel beginnende breeders vinden dit het moeilijkste van het hele veredelen.

Een onderwerp waarin je je als beginnende breeder ook zeker moet verdiepen is het veredelen in genetische lijnen (line breeding). Leer hoe eigenschappen van generatie op generatie worden overgedragen. Leer hoe line breeding werkt, wetend dat je wellicht enkele jaren moet wachten voor je twee planten hebt die geweldige zaden voortbrengen.

Realiseer je dat legendarische breeders en zadenbedrijven als Soma, DNA, Sensi en Serious soms decennia aan hun genetica hebben gewerkt. Selecteren, testen, kruisen en nog meer testen en de zaden verspreiden. Het vak van veredelen is niet makkelijk maar wel heel nobel als je je bedenkt hoeveel werk er aan een nieuwe wietsoort vooraf gaat. De fantastische wietsoorten die je vandaag de dag kunt kweken zijn het jarenlange werk van breeders.

John Hunt

(advertenties)