(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voorbloei bij cannabisplanten is een bekend verschijnsel waar we als thuiskwekers dankbaar gebruik van kunnen maken om al vroeg in de cyclus achter het geslacht van een plant te komen. Maar in de natuur gebeurd niets zonder reden, en die van cannabis-voorbloei zal je prettig verrassen.

Wanneer cannabisplanten 3 tot 6 weken oud zijn, zullen ze voorbloei-verschijnselen vertonen. Voorbloei is in principe niets anders dan een klein bloempje in de oksel van een zijtak. Zowel mannelijke als vrouwelijke wietplanten doen aan voorbloei, het kan vanaf de derde week na het ontkiemen al voorkomen, maar uiteindelijk zullen alle wietplanten hun geslacht via voorbloei na ongeveer zes weken laten zien. De planten staan dan dus nog lang niet in bloei, maar hebben wel al een paar kleine bloemetjes, zo ziet het eruit.

De voorbloei komt ons handig uit, al kweken tegenwoordig nog maar weinig mensen met niet-gefeminiseerd wietzaad. Maar in de natuur gebeurd niets voor niets, dus wat is nou het nut van de voorbloei, toch zeker niet om het geslacht aan mensen te verklappen.

Waarom doen wietplanten aan voorbloei?

De voorbloei komt inderdaad niet zonder reden op gang. Wanneer je lang met eenzelfde wietsoort werkt en wietplanten ook kruist zoals een zadenveredelaar zou doen, dan kom je erachter waar de voorbloei eigenlijk voor is. Wanneer de vrouwelijke voorbloei bloemetjes namelijk bevrucht worden, zal de betreffende plant veel sneller vol in de bloei schieten en meer bloeihormonen aanmaken, dan wanneer de voorbloei bloemetjes onbevrucht blijven.

Door al in de groeifase een paar bloemetjes te produceren, kan een wietplant als het ware uittesten of er ook mannelijke planten in de buurt staan. Is dit het geval dan gaat ze er vol voor en produceert ze zo snel als ze kan toppen. Staan er geen mannelijke planten in de buurt (als de voorbloei niet bevrucht wordt) dan doet de vrouwelijke wietplant het rustiger aan en duurt het langer voor de echte bloei op gang komt. De voorbloei is dus gewoon een graadmeter, slim plantje niet?

(advertentie)