(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je kunt er in de lage landen de klok op gelijk zetten; wanneer wietplanten buiten aan hun bloeifase beginnen duurt het meestal niet lang voor regen ook met bakken uit de hemel komt vallen. En dat is nou niet bepaald de beste combinatie aangezien overtollig water toppen kan laten rotten en wortels erdoor verstikken. Wat te doen?

Je kunt hopen op een mooie nazomer. Maar als de weergoden ons minder gunstig gestemd zijn zoals doorgaans het geval is rond deze tijd van het jaar, zullen je wietplanten op een of andere manier met de regen moeten dealen. En jij dus ook!

Wietplanten die fotoperiode-gevoelig zijn (niet-autoflowers) beginnen in Nederland en België, rond de tweede week van augustus aan hun bloeiperiode. Ongeveer drie weken later beginnen de topjes vorm te krijgen, waardoor ze ook vatbaar worden voor toprot, een van de meest gehate problemen van buitenkwekers. De sporen van de grijze schimmel hebben maar een paar aaneengesloten regenachtige dagen en een hoge luchtvochtigheid nodig om tot schimmels uit te groeien.

Daarnaast zorgt de regen er bij wietplanten in potten met aarde voor, dat de aarde verzadigd raakt en de wortels kunnen verstikken. Dit verzwakt wietplanten nog verder waardoor schimmels er nog sneller vat op kunnen krijgen. Tijd voor maatregelen!

Schimmel-bestendige wietsoorten

Een goed begin is het halve werk. Kies een schimmel-bestendige wietsoort zoals Purple, Skunk, Hollands Hoop of Frisian Dew. Foto: Heather M Clark, Shutterstock

De strijd tegen de regen begint eigenlijk al in het voorjaar, wanneer je een wietsoort kiest. Niet alle wietsoorten zijn namelijk even goed bestand tegen toprot maar er zijn een hoop strains die speciaal ontwikkeld zijn om het natte najaar van de lage landen te overleven. Dit zijn overigens niet uitsluitend indica’s of sativa’s of hybrides; schimmel-bestendigheid vind je in iedere groep wietsoorten.

Het zijn met name de in de koudere klimaten veredelde wietsoorten die een natuurlijke afweer hebben tegen toprot, meeldauw en andere schimmels. De zogeheten Deense wietsoorten kunnen over het algemeen goed tegen schimmels maar ook Skunk en ouderwetse soorten als Purple en Hollands Hoop staan hun mannetje in de regen. Ga in het voorjaar dus op zoek naar een wietsoort met een goede natuurlijke resistentie tegen schimmels, een goed begin scheelt de helft.

Hou wietplanten droog in een kas of onder een afdak. Foto: TOM KAROLA, Shutterstock

Pappen en drooghouden

Zoals gezegd hebben de schimmelsporen een paar aaneengesloten natte regenachtige dagen nodig om tot toprot (botrytis) uit te groeien. Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat dit proces nog sneller verloopt. Wanneer je er dus voor zorgt dat toppen na een regenbui snel weer droog zijn, kan schimmel er in principe geen vat op krijgen. Zorg er bij aanhoudende regen en vochtig weer dus voor, dat je wietplanten de kans krijgen om weer te drogen. Zet ze bij voorkeur binnen tijdens zulke periodes of maak een afdak dat regen tegenhoudt wanneer je wietplanten in de volle grond staan en je ze niet kunt verplaatsen.

Om te voorkomen dat de aarde te nat wordt en het regenwater de wortels verstikt en voedingsstoffen wegspoelt, kun je potten in deze periode van het jaar het beste bij voorbaat afdekken met plastic. Maak een gat voor de stam van je plant en zorg ervoor dat de regen naar de buitenkant van de pot afloopt. Zo hou je de aarde droog als het ineens gaat regenen.

De laatste loodjes

De laatste loodjes wegen het zwaarste en dat geldt ook voor bloeiende wietplanten en toprot. Wanneer de toppen namelijk bijna klaar zijn om geoogst te worden en dik en compact zijn, zijn ze extra vatbaar voor schimmels. Dit komt omdat regenwater dan gemakkelijk tussen de toppen kan sijpelen en daar dan niet meer gemakkelijk verdampt. Dit zorgt er snel voor dat toprot van binnenuit ontstaat.

Wanneer je wietplanten dus aan hun laatste weken beginnen, kun je het beste voorkomen dat ze nog nat worden. Dek ze af met een afdak of zet ze binnen tijdens een regenbui. In het uiterste geval neem je een grote doorzichtige plastic zak en pak je je planten daarmee in. Maar doe dat alleen als je planten droog zijn, en NIET met een natte plant want dan werk je schimmels juist in de hand. Verwijder het plastic weer zo snel mogelijk wanneer de regenbui voorbij is.

Omdat je toprot in Nederland buiten nooit helemaal kunt voorkomen, is het aan te raden om met name in de laatste weken, dagelijks op toprot te controleren. Inspecteer de toppen goed en trek daarbij zachtjes aan de bladeren die uit de toppen groeien. Omdat toprot namelijk vaak van binnenuit begint, kun je het van buitenaf dan niet goed zien. Wanneer de blaadjes bij een rukje eraan, gemakkelijk loslaten, is dat een teken dat de top op die plek aan het rotten is.

Toprot behandelen

Buig in zo’n geval de top open om te zien of je grijze plekken ziet. Zo ja, dan heb je een top met toprot ontdekt. Gebruik een schaar of een mes om de rotte plek voorzichtig te verwijderen. Werk hierbij met chirurgische precisie en probeer contact met andere toppen zoveel mogelijk te voorkomen. Toprot verspreid zich snel, helemaal wanneer de omstandigheden voor de schimmels gunstig zijn.

Wanneer je planten bijna oogstrijp zijn en je op meer dan één top, rotte plekken opmerkt, is het meestal beter om je planten direct te oogsten en zo snel mogelijk te drogen. Betere een iets te vroeg geoogste plant dan een rotte plant. Toprot kun je namelijk NIET roken want dat is gevaarlijk en slecht voor je luchtwegen.

(advertenties)