(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De beste kweekmethode bestaat niet. Scroggen kan zeer effectief zijn wanneer je met een led of CFL kweeklamp kweekt, maar is bijvoorbeeld erg inefficient wanneer je met HPS kweeklampen kweekt. Kortom: led, HPS en CFL kweeklampen hebben allemaal hun eigen ‘beste’ kweekmethode. 

Licht is gewicht

Misschien wist je het al maar licht is de belangrijkste bepalende factor voor je opbrengst wanneer het op wiet kweken aankomt. Hoe meer bruikbaar licht (PAR) er op de bladeren van wietplanten schijnt, hoe meer energie (in de vorm van suikers) de plant produceert. En hoe meer suikers, hoe meer opbrengst.

Wanneer je dan ook zo veel mogelijk wiet wil kweken, zul je ervoor moeten zorgen dat de bladeren van je wietplanten zoveel mogelijk licht krijgen. Omdat het licht van verschillende typen kweeklampen, niet allemaal even diep in wietplanten doordringt, zul je je kweekmethode daarop moeten aanpassen. Een scrog is misschien efficient voor een CFL kweeklamp, maar bijvoorbeeld niet voor een HPS kweeklamp.

Licht is gewicht, vandaar dat je de grootste wietplanten onder de grootste kweeklamp vindt: de zon! Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Kweekmethodes voor CFL kweeklampen

Met CFL kweeklampen bedoelen we de zogenaamde Compact Fluorescent Lights. Dit zijn de bekende TL-balken en de iets dunnere spaarlampen. Spaarlampen zijn eigenlijk een nieuw soort TL-balk welke ook wel T5-lampen genoemd worden. Alle dunne CFL lampen zoals T-Neon lampen en dunne lichtbalken, zijn T5 lampen. Alle dikke lichtbalken zijn TL lampen.

CFL kweeklampen zijn ontzettend efficient. Dat wil zeggen dat ze veel licht uitstralen per Watt. Het probleem voor wietkwekers is alleen dat CFL kweeklampen hun licht niet erg diep in het gewas kunnen laten doordringen.

Op 5 tot 10 centimeter afstand is een CFL kweeklamp op zijn best. Daarna neemt de kracht van een CFL kweeklamp snel af, en op een centimeter of 50 is er bijna geen bruikbaar licht meer over. Daarnaast kan het licht van een CFL lamp niet door een wietblad heen schijnen, waardoor alleen de bladeren waar het licht direct op valt ervan profiteren. Hierdoor zijn CFL kweeklampen eigenlijk het best geschikt om wietplanten mee voor te groeien, om mee te scroggen of een sea of green.

CFL kweeklampen zijn het best geschikt voor een sea of green met korte wietplanten, of een scrog. Foto: Xela Person, Shutterstock

De allerbeste kweekmethode voor een CFL kweek is een (semi) sea of green, waarbij je iedere plant één of twee keer topt. Een sea of green is namelijk sneller dan een scrog, en het licht kan beter in een sea of green doordringen.  Zorg tijdens de groeifase voor CFL licht in de kleur 6500 Kelvin, zodat de planten zo kort mogelijk blijven. Top iedere plant dan één of twee keer, zodat je 6 tot 8 toppen per plant hebt. Dief de planten grondig en hang de kweeklamp zo dicht mogelijk op de wietplanten. Hou in gedachten dat alleen de bovenste 30 tot 40 centimeter goed belicht wordt.

Scroggen is ook een goede methode voor een CFL kweek, zeker wanneer je zo weinig mogelijk wietplanten wil kweken. Bij scroggen is het alleen lastig om de bladeren direct bereikbaar te houden, aangezien het bladerdek zeer dichtbegroeid is bij een scrog. Een sea of green is opener en daarom meer geschikt voor een CFL kweek.

LED kweeklampen

Led kweeklampen verschillen van CFL en HPS kweeklampen, in die zin dat iedere LED eigenlijk verschillend is. Er zijn led kweeklampen met 1 Watt diodes die hun licht niet zo diep stralen maar er zijn ook COB leds die hun licht juist wel diep doorstralen. Er zijn ook leds met 3 of 5 Watt diodes die er qua diepte tussenin zitten. Daarnaast gebruiken sommige leds lenzen die de stralingshoek van het licht wijzigen, maar ook licht tegenhouden.

Dat er veel verschillen zijn tussen led kweeklampen, maakt het lastig om de allerbeste kweekmethode voor leds te benoemen. Vraag de stralingsdiepte (optimale hoogte) na bij de fabrikant van je led kweeklamp. Hoe korter die is, hoe meer je aan een scrog of sea of green moet denken, en hoe beter je zult moeten dieven. Hoe dieper de led zijn licht straalt, hoe beter die geschikt is voor een kweek met hoge wietplanten.

De dieptestraling van led kweeklampen verschillen per merk en model. Foto: Pablo Trujillo Novoa, Shutterstock

Kweekmethodes voor HPS kweeklampen

Hoge druk gasontladingslampen zoals HPS kweeklampen en CMH kweeklampen, hebben veel dieptestraling. Het licht van deze lampen is krachtig genoeg om door bladeren heen te schijnen en diep in wietplanten door te dringen. Zou je zulke kweeklampen dan ook gebruiken voor een sea of green of een scrog, dan gaat er een hoop licht verloren dat door grotere wietplanten wel benut zou worden.

De allerbeste kweekmethode voor een HPS of CMH kweek is dan ook een kweek met grote potten en volwassen wietplanten. De uitstekende dieptestraling maakt dit soort kweeklampen ook zeer geschikt voor wietsoorten die veel strekken, zoals sativa’s en sativa dominante wietplanten. Hoe zwaarder de lamp, hoe dieper die in de wietplanten nog effectief is. Dieven is niet per se nodig, al kan het weghalen van de allerlaagste takken geen kwaad.

De uitstekende dieptestraling maakt HPS en CMH kweeklampen bij uitstek geschikt voor grotere wietplanten. Foto: OpenRangeStock, Shutterstock

(advertenties)