(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je wil graag je eigen wiet kweken maar liefst niet te lang op de oogst wachten? Je hebt geen idee hoe dat dan zit met lichtschema’s en je hebt ook geen trek in toprot of andere schimmelproblemen? Dan zijn autoflower wietplanten ideaal; zo kun je ze het beste kweken.

Autoflower wietplanten bieden een razendsnelle manier om wiet te kweken. Ze zijn snel, potent en zijn de laatste tien jaar steeds beter geworden. Autoflower specialist en producent Dutch Passion deelt met liefde hun beste kweektips voor deze wonderlijke cannabis variëteiten.

Gebruik gefeminiseerde autoflower zaden

Om het kweken van autoflowers nog makkelijker te maken, gebruik je gefeminiseerde autoflower wietzaden. Gelukkig hoef je daarvoor niet lang te zoeken want bijna alle autoflowers zijn gefeminiseerd. Tenzij je plannen hebt om je eigen autoflower wietsoort te maken, heeft het weinig zin om je kweektent, voedingsstoffen en stroom aan mannelijke wietplanten te verspillen. Kies gefeminiseerde autoflowers van een gerenomeerd zadenbedrijf en beknibbel niet op de kwaliteit van de genetica want daar hangt een hoop vanaf. Een zadenbedrijf dat aan de wieg van autoflowers stond is Dutch Passion. Ze hebben een reputatie op het gebied van autoflowers hoog te houden.

Gebruik een grote pot aarde voor autoflowers

Een grote pot met aarde maakt het kweken van autoflowers nóg makkelijker. De grote hoeveelheid aarde minimaliseert de behoefte om later in je kweek extra voedingsstoffen toe te voegen. In een pot met een inhoud van 15 tot 25 liter zal een autoflower bovendien veel groter worden dan in een kleine pot van laten we zeggen 5 liter.

Een grotere pot betekent ook dat je je automatisch bloeiende wietplant minder vaak water hoeft te geven. Veel autoflower kwekers zetten hun planten het liefst direct in een mooie grote pot, zodat ze niet hoeven te verpotten. Het houdt het kweken van autoflowers simpel en eenvoudig. Onthoud dat moderne autoflower wietplanten ontzettend potent zijn en net zulke hoge THC percentages bevatten als fotoperiode wietplanten.

Kweek autoflowers in een rijk bemest aardemengsel

Een kant en klaar en rijkelijk bemest aardemengsel is het gemakkelijkst voor de beginnende autoflower-kweker. Zulke aardemengsels zijn te koop bij gespecialiseerde winkels en bevatten vaak ook toevoegingen zoals perliet om de aarde luchtig te houden. Een grote 25 literpot met zulke aarde bevat meer dan genoeg voeding voor een heel autoflower plantenleven. Om er zeker van te zijn dat je autoflower ook in de bloeifase niets tekort komt, kun je wat basis bloeivoeding aanschaffen.

Autoflower wietplanten in kokos kweken

In kokos groeien wietplanten nóg sneller, waardoor een autoflower uiteindelijk in kokos groter wordt dan in aarde. Kokos bevat meestal echter geen voeding waardoor je dat bij iedere waterbeurt zelf moet toevoegen. Dit maakt het kweken van autoflower wietplanten in kokosvezels iets lastiger dan in aarde.

Omdat je een wietplant in kokos zelf moet voeden, dien je ook de zuurtegraad (pH-waarde) en de concentratie aan meststoffen (EC-waarde) van het voedingswater in de gaten te houden. Het kweken in kokos is daarom vooral voorbehouden tot de wat meer ervaren hobbykwekers. Die behalen echter dikwijls fantastische resultaten met autoflowers in combinatie met air-pots.

Auto Ultimate, gekweekt door een kweker die zichzelf ‘The King’ noemt.

Autoflower wietplanten in een hydrosysteem kweken

Hydrosystemen zoals DWC (Deep Water Culture), NFT (Nutrient Film Technique) en eb en vloed systemen vragen nog meer kennis en ervaring van de kweker. Maar aan de andere kant zorgen zulke systemen wel voor nóg snellere groei en nóg hogere opbrengsten bij autoflowers. Nogmaals, alle voedingsstoffen moeten in zulke systemen door de kweker worden toegevoegd en dat vraagt om een goed inzicht in de levenscyclus en behoeften van autoflowers. In hydrosystemen zijn oogsten van meerdere honderden grammen per autoflower geen uitzondering.

Het beste lichtschema voor autoflowers

De meeste mensen kweken autoflowers onder een 20/4 lichtschema. Dit betekent dat de planten dagelijks 20 uur in het licht staan en slechts 4 uur in het donker. De beste autoflower wietsoorten, inclusief die van Dutch Passion, groeien uitstekend onder een 20/4 lichtschema. De lange dagelijkse lichtperiode zorgt wel voor een grotere behoefte aan meststoffen.

Eerst twee weken groeien

Hoe je je autoflower wietplanten ook graag kweekt, de levensloop is altijd min of meer hetzelfde. In de eerste twee tot drie weken produceert een autoflower haar eerste bladeren en een wortelsysteem. De eerste twee blaadjes zijn nog niet gekarteld en worden lobblaadjes genoemd. Daarna volgen twee gekartelde bladeren met maar een bladvinger. Daarna ontstaan twee gekartelde bladeren met drie bladvingers en tenslotte de eerste  volwaardige wietbladeren met vijf bladvingers. De groei lijkt in deze eerste weken misschien langzaam te gaan, maar dat komt alleen maar omdat de plant nog bezig is een gezond wortelstelsel en genoeg groene delen te vormen.

Autoflowers in week 3 tot 6

Wanneer een autoflower genoeg wortels en bladeren heeft komt ze in een stroomversnelling. Ze groeit snel de hoogte in om zichzelf voor te bereiden op de bloeifase. In de weken 3 tot 6 strekken autoflowers behoorlijk. Sativa dominante autoflowers strekken gewoonlijk nog veel sneller dan indica dominante autoflowers. Met een tempo van 3 tot 4 centimeter per dag klimmen ze tot ongeveer een meter de hoogte in. Rond de zesde tot zevende week stopt de explosieve klim omhoog. De uiteindelijke lengte hangt af van het soort autoflower, de maat van de pot, belichting en andere omgevingsfactoren. Naarmate de autoflower groeit, vraagt ze meer water en voeding.

Autoflowers van 6 weken en ouder

Rond de zesde, zevende week stopt de explosieve groei van een autoflower. Meestal heeft de plant dan ook al de nodige vrouwelijke bloemen met die typerende witte bloeiharen. Als je goed kijkt zie je ook de nodige witte trichomen op de toppen en de bovenste bladeren. De geur wordt nu ook steeds sterker. Zijtakken krijgen ook flinke toppen en de plant vraagt om meer voedingsstoffen en water, twee tot vijf liter water per dag, met een EC-waarde van 2.0 is geen uitzondering.

Sommige kwekers geven hun autoflowers rond de zesde week een extra PK (fosfor en kalium) toevoeging om de productie van de bloemen te stimuleren. In de laatste maand produceert een autoflower de meeste wiet en trichomen. Ze bloeit letterlijk op onder intens schijnende kweeklampen. In de laatste weken moeten de takken vaak ondersteund worden om niet te breken onder het gewicht van de toppen.

Autoflower wietplanten oogsten

Op dezelfde manier als bij ‘gewone’ fotoperiode wietplanten, bepaal je ook bij autoflowers of ze klaar zijn om geoogst te worden. Veel kwekers kijken hierbij naar de kleur van de trichomen met een microscoop. Wanneer ze voldoende witte (niet transparante) trichomen zien is de autoflower rijp. Andere kwekers beoordelen de staat van de toppen aan de hand van het aantal ingedroogde bruine bloeiharen. Hier is een handig artikel waarin je leest hoe je aan een top kunt zien of het tijd is om te oogsten.

Buiten autoflowers kweken

Buiten zorgen koudere temperaturen voor een wat langere levenscyclus bij autoflowers. Gemiddeld neemt een autoflower buiten ongeveer drie maanden de tijd om van zaad tot oogst te komen. Wanneer je je autoflowers buiten rechtstreeks in de grond zaait, hoef je je geen zorgen te maken over meststoffen of voeding. Ook hoef je dan zelden water te geven, tenzij er een hittegolf gaande is. Bescherm je autoflowers eventueel tegen de wind en grazende dieren met wat kippengaas.

Voordelen van autoflowers

De meesten kiezen vanwege de snelheid voor autoflowers. In slechts 10 weken kunnen gefeminiseerde autoflower wietplanten al vruchten afwerpen. Autoflowers kweken is ook heel makkelijk, je hoeft je niet druk te maken over lichtschema’s, het is bijna alsof autoflowers zichzelf kweken. Veel mensen die voor het eerst wiet kweken gebruiken hiervoor autoflowers.

Buiten zorgt de snelheid van autoflowers ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over toprot. Een autoflower die je in april zaait, is simpelweg al geoogst wanneer de vochtige periode waarin wiettoppen vaak gaan rotten, begint.

[Dit artikel is eerder in het Engels verschenen op het blog van Dutch Passion]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
4
(advertenties)