(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Volgens een onderzoek van wetenschappers van de University of South Australia beïnvloedt het roken van cannabis de manier waarop je loopt. Wietconsumenten gebruiken namelijk minder hun schouders maar weer meer hun ellebogen. Geen idee wat we hier in godsnaam mee moeten, maar vastgelegd voor het  nageslacht is het.

Schommelende knieën

Behalve een subtiele verandering in de manier waarop de schouders en/of ellebogen bewegen tijdens het lopen, is er nog een dingetje anders in de motoriek van blowers: ze ‘schommelen’ makkelijker met hun knieën. Al deze belangwekkende zaken zijn dus aan de oppervlakte gekomen tijdens een pilot project aan University of South Australia. Hun onderzoek met de titel ‘History of cannabis use is associated with altered gait‘ is deze maand gepubliceerd in het vakblad Drug and Alcohol Dependence.

Kleine verschillen

Blowers lopen anders… [beeld: Yayayoyo/Shutterstock]

Een verklaring voor het fenomeen hebben de Australiërs (nog) niet. De verschillen die aan het licht kwamen zijn overigens ook klein en traden op bij mensen die ‘een kleine of gemiddelde hoeveelheid wiet rookten’. Maar bij sommige participanten waren de veranderingen zo minuscuul dat zelfs een specialist ze niet kon onderscheiden. Er zijn 44 mensen onderzocht, gelijk verdeeld in 2 groepen van 24, waarvan er eentje bestond uit wietconsumenten.

Meer onderzoek

Het evenwicht en de neurologische bewegingsfactoren werden niet beïnvloed door de rookgewoonten. ‘De resultaten suggereren dat de geschiedenis van cannabisgebruik geassocieerd wordt met langdurige veranderingen in de manier van lopen, maar de omvang van de verandering is niet klinisch detecteerbaar’, schrijven de Australiërs. ‘Verder onderzoek is gevraagd om te onderzoeken of de subtiele verandering die bij deze populatie is waargenomen sterker wordt naarmate de leeftijd en het cannabisgebruik toenemen.’

[openingsbeeld:  Colorcub.es/Shutterstock]

 

(advertenties)