(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er zijn honderden verschillende wietsoorten, en ieder jaar komen er alleen maar meer bij. Het kiezen van de ideale soort in jouw persoonlijke situatie kan daarom een lastige taak zijn. Gelukkig kan je het jezelf een stuk gemakkelijker maken en een hoop wietsoorten afstrepen door jezelf de juiste vragen te stellen. We helpen je op weg met deze #6 criteria.

Na elke oogst popt steeds weer die ene vraag op: welke wietsoort moet je nu weer kweken. De keuze is reuze zoals ze zeggen maar dat maakt hem er niet makkelijker op. Wat het kiezen wel wat makkelijker maakt, is jezelf de volgende zes vragen te stellen. Dan kom je al afstrepend vanzelf tot jouw ideale wietsoort.

 

#1: Indica of sativa?

Vind je het belangrijk dat een wietsoort niet al te groot wordt, en snel klaar is voor de oogst, kies dan voor een indica dominante soort. Vind je het niet erg dat een wietplant wat groter wordt en wat langer bloeit, zolang het maar wel genoeg kwalitatief hoogstaande wiet oplevert, kies dan voor een sativa dominante soort. Wil je het beste van beide soorten, zoek dan naar een kruising met eigenschappen van sativa’s zowel als indica’s.

Het effect dat je wenst bij het roken speelt ook een rol bij de keuze tussen een indica of een sativa dominante plant. Indica’s geven over het algemeen een wat zwaarder lichamelijk stoned gevoel, terwijl sativa’s een wat meer energieke high brengt met een groter psychoactief effect. Indica’s zijn over het algemeen wat gemakkelijker te kweken en daardoor wellicht iets gebruiksvriendelijker voor beginnende kwekers.

Ga je voor die lang bloeiende exclusieve sativa, of kweek je toch liever een commerciële indica?

#2: Waar ga je kweken?

Sommige soorten zijn beter geschikt om buiten te kweken, terwijl andere soorten juist voor de binnenteelt zijn ontwikkeld. Sommige wietsoorten kunnen zowel binnen als buiten gekweekt worden maar het is over het algemeen niet aan te raden, om een buitensoort binnen te kweken en andersom. Als je weet of je binnen of buiten gaat kweken, kun je dus al meteen een hoop soorten wegstrepen. Zadenbedrijven geven het doorgaans duidelijk aan wanneer een wietsoort geschikt is om buiten te telen.

Kies een wietsoort die geschikt is voor jouw kweeklocatie: binnen of buiten?

#3: Welk effect wil je?

Hoe sterk wil je het hebben? De ene plant is de andere niet, en hoewel veel ook afhangt van de kweekmethode, is de harsproductie (in de hars zitten de werkzame stoffen) en het cannabinoïdenprofiel voor het grootste deel genetisch bepaald. Veel zadenproducenten vermelden bij hun cannabis soorten het THC- en CBD-percentage, en het effect dat je kunt verwachten. Hou ook rekening met je voorkeur voor smaak en geur en het percentage sativa- of indicagenen (zie #1: indica of sativa).

Hoe sterk wil je het hebben? Ben je liever stoned of high?

#4: Kost dat?

De prijs bepaalt natuurlijk ook je keuze. Sommige zaden zijn nu eenmaal wat exclusiever en daarom duurder dan anderen. Prijs zegt niet alles dus we raden aan om eens rond te vragen bij bevriende kwekers naar hun ervaringen met een bepaalde wietsoort en zadenbedrijven. Wanneer wietzaden heel erg kostbaar zijn maar je ze toch wil proberen, overweeg dan om ze te vermeerderen door er stekken van te maken.

Wil je per se die exclusieve wietsoort uit Amerika? Daar betaal je dan wel een prijs voor.

#5: Wat is de bloeitijd?

Hoe lang kun je wachten op je oogst? De ene wietsoort is al na een week of zeven klaar, terwijl andere cannabissoorten er wel veertien weken over kunnen doen om af te bloeien. Het merendeel van de soorten zijn echter in zo’n twee maanden af te bloeien.

Een korte bloeitijd heeft ook voordelen wanneer je in Nederland buiten wiet wil kweken. Wietsoorten die daar te lang over doen, staan in november vaak te verpieteren in de regen, wind en de kou. Autoflower wietsoorten zijn wat dat betreft ideaal. Omdat ze een vaste levensduur hebben kun je ze in de mooiste maanden van de zomer laten bloeien, en oogst je voordat het weer omslaat.

Kun je lang wachten, of heb je snel (medi)wiet nodig?

#6: Gefeminiseerd vs. autoflower

We hadden het er al even over maar bijna alle wietsoorten zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar als autoflower of gefeminiseerde versie. Gefeminiseerde zaden brengen voor 99% vrouwelijke planten voort. Dat is handig, want alleen vrouwelijke cannabisplanten produceren toppen. Gefeminiseerde zaden zijn wel wat gevoeliger voor stres. Ze kunnen daardoor soms hermafrodiete planten opleveren, vooral als je ze onder druk zet door high stress technieken in te zetten als toppen, supercroppen of scroggen.

Automatisch bloeiende planten, of autoflower soorten, zullen vanzelf in de bloei gaan, ongeacht de dagelijkse lichtperiode. Je kunt hiervoor kiezen wanneer je bijvoorbeeld buiten gaat kweken en niet op de bloei wil wachten tot het eind van de zomer. Autoflower cannabis soorten hadden een aantal jaar geleden wel de naam wat minder potent te zijn. Dit komt doordat de van oorsprong automatisch bloeiende planten waarmee ze zijn gekruist deze eigenschap hebben. Inmiddels is dit echter geen argument meer; de meeste autoflowers doen qua potentie nauwelijks meer onder voor andere wietsoorten.

Streep autoflowers niet automatisch af 😉

[Openingsbeeld: Jollanda / Algirdas Gelazius, Shutterstock]
(advertenties)