(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hobbykwekers kunnen gelukkig nog altijd terecht bij gespecialiseerde kweekwinkels, maar niet iedereen wil dat. Soms is er ook gewoon in de verste verte geen growshop in de buurt. Gelukkig kun je ook zonder growshop, een complete hobbymatige kweekruimte inrichten, hier is een handleiding.

Voor alles wat je in een kweekwinkel of growshop kunt kopen, bestaat een alternatief dat je in ofwel het tuincentrum, ofwel de doe-het-zelf winkel kunt kopen. In plaats van een HPS of led kweeklamp kun je spaarlampen gebruiken, aarde hebben ze in ieder tuincentrum en ook voor een koolstoffilter is een alternatief. Wie een beetje handig is, timmert zelf zo een mooie kweekkast in elkaar. Je kunt natuurlijk ook een bestaande kast gebruiken.

Stap 1. De kweekruimte

Eigenlijk kan iedere kast als kweekruimte dienst doen, zolang hij maar lichtdicht en groot genoeg is. Natuurlijk moet de kweekruimte qua formaat wel een beetje aansluiten op de lichtbron. In deze handleiding maken we gebruik van 10 spaarlampen tussen de 18 en 26 Watt per stuk, zodat we tussen de 180 en 260 Watt aan kweeklicht hebben. Een kweekruimte die daar goed bij past, heeft een hoogte tussen de 110 en 200 centimeter en is minimaal 60 bij 60 centimeter breed en lang.

Onderin de kweekruimte moet een lichtdichte opening komen om lucht naar binnen te laten, maar licht buiten te houden. Bovenin de ruimte komt een opening waar lucht via een afzuiger actief door naar buiten wordt geblazen. Verder is het belangrijk dat alle kieren en deuren lichtdicht gemaakt worden en dat we de binnenwanden van de kweekruimte beplakken met licht weerkaatsende en isolerende radiatorfolie. Dit heb je nodig om een kweekruimte te maken.

 • Kast of zelf getimmerde kast
 • Radiatorfolie
 • Badkamer afzuiger diameter 125 mm (tip) + flexibele slang
 • koolstoffilter (tip: Handyman)
 • Schakelklok

Begin met het maken van de kweekkast, of gebruik een bestaande kast en maak daar alle kieren lichtdicht. Bovenin de kast maak je een gat met een diameter van 125 millimeter om de afzuigerslang op aan te sluiten. Verbind het koolstoffilter met een stuk slang met het gat bovenin de kast, zodat de afzuiger de lucht door het koolstoffilter heen uit de kast blaast.

Onderin de kast (links, rechts of achter) maak je een lichtdichte opening met een diameter of 60, 70. In ieder geval moet deze opening kleiner zijn dan de 125 millimeter van het gat bovenin. Er mag geen licht door het gat naar binnen lekken, dus moet je een kleine ombouw maken om het gat. Dit kan gemakkelijk door aan de buitenkant een kartonnen doos voor het gat te zetten, maar mooier is natuurlijk een houten ombouw aan de binnenkant te maken. Op de tekening van zo’n luchtdichte inlaat hieronder, zie je duidelijk hoe zo’n ombouw eruit komt te zien.

Wanneer de kast lichtdicht is, en je de luchtinlaat hebt gemaakt en de afzuiger hebt aangesloten, is het tijd om de kast aan de binnenkant te beplakken met licht weerkaatsende radiatorfolie. Dit zorgt ervoor dat de wanden van de kweekruimte het licht straks goed op de planten weerkaatsen. Monteer aan het plafond van je kweekruimte een stekkerblok met plaats voor drie stekkers en prik hier vast een schakelklok in.

Stap 2. De kweeklamp

De kweeklamp is voor wat betreft je opbrengst, verreweg het belangrijkste onderdeel van je kweekruimte. In deze handleiding maken we gebruik van gewone doe-het-zelf winkels dus kiezen we voor spaarlampen. We gebruiken 10 spaarlampen tegelijk van 18 tot 26 Watt. Kies zelf wat je wil, neem je spaarlampen van 18 Watt, dan heb je dus 180 Watt aan kweeklicht en wanneer je de 26 Watt spaarlampen gebruikt, 260 Watt.

Spaarlampen komen grofweg in twee kleuren, je hebt de gelige spaarlampen die wat meer sfeer in huis brengen, en de koele witte spaarlampen die je vaker op kantoor ziet. Wietplanten groeien beter onder de wittige spaarlampen en bloeien beter onder de sfeer spaarlampen, maar een combinatie werkt ook prima. Wanneer je van iedere kleur 6 spaarlampen koopt, kun je groeien met 6 witte spaarlampen en 4 gele, en de lampen verwisselen voor 6 gele spaarlampen en 4 witte om te bloeien. Dit heb je nodig om zelf een kweeklamp te maken.

 • Multiplex plaat, net iets kleiner dan het kweekoppervlak
 • 10 Fittingen voor de spaarlampen
 • Dozenboor voor de fittingen
 • 10 Stekkers en stroomkabels
 • 2 Stekkerblokken met zes ingangen
 • Licht weerkaatsende radiatorfolie

Begin met de houten plaat te aan een kant te beplakken met de radiatorfolie. Monteer aan de andere zijde de twee stekkerblokken en steek het ene stekkerblok in het andere zodat je nog maar één stekker overhoudt. Teken de plaatsen af waar de fittingen moeten komen en boor de gaten hiervoor met de dozenboor. Monteer de fittingen en voorzie iedere fitting van een stekker en sluit ze aan op de stekkerblokken. Schroef in iedere hoek aan de bovenkant een haakje om je zelfgemaakte armatuur aan op te hangen. Hang de lamp op en schroef een spaarlamp in iedere fitting. Zoals je ziet is de lamp op de foto hierboven op een iets andere manier gemaakt, gebruik hem ter inspiratie, je kunt de kabels natuurlijk ook allemaal eerst met elkaar verbinden met lasdoppen, het is maar hoe handig je bent.

Neem nu de ene stekker waarmee je alle fittingen van stroom voorziet en sluit die aan op het stekkerblok dat je aan het plafond van de kast monteerde. De overige twee stopcontacten kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een ventilator of een eventueel lucht/waterpompje voor een hydrosysteem.

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)