(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zelf je eigen wiet kweken voor medicinaal gebruik of gewoon omdat je graag weet wat je rookt, is een stuk makkelijker en vooral veiliger geworden door de komst steeds betere led kweeklampen. We zetten er 7 op een rijtje die bij uitstek geschikt zijn voor thuiskwekers en patiënten.

Moderne led kweeklampen worden steeds beter en de ontwikkeling ervan is in volle gang, kunnen we wel stellen. Er is echter een hoop verschil in kwaliteit, aan de ene kant heb je de nieuwste high end leds die veelal in Amerika an Engeland geproduceerd worden, maar er is ook veel kaf tussen het koren. Chinese fabrikanten stunten met goedkope exemplaren, maar die presteren toch niet altijd even goed. Wil je een betrouwbare led kweeklamp dan moet je wel wat dieper in de buidel tasten. Daar staan echter een lange levensduur en in sommige gevallen een lagere energierekening tegenover.

Led kweeklampen zijn een goede keus voor vooral kleine hobby-wietkwekers en patiënten die hun eigen wiet willen kweken. Ze zijn veilig in het gebruik en gemakkelijk aan te sluiten. Ook trekken ze geen hoge piekstroom zoals HPS kweeklampen, waardoor voorschakelapparaten achterwege gelaten kunnen worden. Led kweeklampen hebben daarnaast bewezen dat wietplanten er naar verhouding meer hars en dus meer werkzame stoffen door aanmaken. Leds zijn echter geen wonderlampen waarmee je ineens 2 gram of meer droge wiet per Watt kunt oogsten. Omdat fabrikanten het vaak wel zo doen lijken, is het kiezen van een geschikte led lastig. We geven je daarom in willekeurige volgorde zeven suggesties voor led’s die maximaal 600 Watt verbruiken, waarmee je in ieder geval die ene gram per Watt veilig en wel kunt kweken, mits je vingers groen genoeg zijn.

1. Spectrum King 400+

Spectrum King maakt furore met hun witte volle spectrum led kweeklampen. In tegenstelling tot de meeste andere led kweeklampen bevatten de Spectrum Kings geen aparte rode, blauwe en witte leds, maar stralen ze een wit licht uit. De gedachtegang hierachter is dat het licht van de zon – waaronder wietplanten immers ook zijn geëvolueerd – hierdoor beter nagebootst wordt. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van hoogwaardige led doides van het merk Cree, deze worden samen met Osram en Philips led diodes gezien als de beste op de markt. De Spectrum King 400+ is beschikbaar met een stralingshoek van 90 of 120 graden.

  • Volledig lichtspectrum
  • Werkelijk verbruik: 440 Watt
  • Geen ventilators = lange levensduur en 100% geluidsloos
  • Prijs: vanaf 1349 euro

2. California Lightworks – Solar System 550

ss550

De Solar System is het resultaat van de jarenlange ervaring en ontwikkeling van California Lightworks’ SolarStorm serie. In deze leds wordt alleen gebruik gemaakt van de beste materialen en het belangrijkste, hoogwaardige led diodes van het merk Osram. De Solar System verbruikt 400 Watt aan energie, is fluisterstil door twee onverwoestbare fans en een royaal koelblok. De led komt met een royale fabrieksgarantie van vijf jaar. Met een apart aan te schaffen controller (149 euro) kun je alle leds (blauw, rood en wit) van alle Solar Systems in een kweekruimte tegelijk of apart dimmen en een lichtregime instellen. Het is zelfs mogelijk om het lichtregime van een hele cyclus van zaad tot oogst van tevoren in te programeren.

  • Programmeerbaar lichtregime
  • Led kleuren afzonderlijk te dimmen voor natuurlijke ‘zonsopkomst’
  • Werkelijk verbruik: 400 Watt
  • Prijs: vanaf 849 euro

3. Kind Led – K3 serie

schermafbeelding-2016-10-24-om-12-50-25

De K3 serie van Kind is met een werkelijk verbruik vanaf 220 Watt tot 320 Watt uitermate geschikt voor hobbyisten en medicinaal gebruikers met een bescheiden kweekruimte. De K3 serie maakt gebruik van krachtige 3 Watt led diodes die voorzien zijn van zogenaamde Secondary Optical Lenses, die PAR versterkend werken en zorgen dat het licht tot 200% beter kan doordringen in het bladerdek. De K3 van Kind overtreft hiermee, en door het 12-bandbreedte kleurenspectrum iedere andere 3 Watt diode led kweeklamp. De K3 serie van Kind heeft geen timerfunctie en aparte schakelaar voor groei en bloei, maar is ontwikkeld als lichtbron gedurende de gehele cyclus, wel zo makkelijk.

  • Gemakkelijk aan te sluiten en te bedienen
  • Beste ‘3 watt’ led op de markt
  • Ideale instap led
  • Prijs: vanaf 519 euro

4. Horticoled MR II 144 en MR V 240 LED 

mr-v-240-mr-iii-144-blauw

Horticoled is afkomstig van een Franse led producent. Het bedrijf is nog niet zo groot als de Amerikaanse en Engelse producenten uit deze lijst, maar levert wel kwalitatief goede leds tegen een scherpe prijs. De Horticoled MRII 144 heeft een werkelijk verbruik van 110 Watt en wordt standaard ook geleverd in de kant en klare RollingStoned kweekkast. Wie wat extra vermogen wil, kan ook kiezen voor het grotere broertje de MR V, met een werkelijk verbruik van 140 Watt. Zowel de MR II als de MR V hebben een hele prettige brede stralingshoek waardoor ze uitermate geschikt zijn voor lage kweekruimtes. In de groeifase kun je energie besparen door alleen de bloeischakelaar te gebruiken.

  • Betaalbaar
  • Werkelijk vermogen 110 en 140 Watt
  • Brede stralingshoek
  • Aparte groei- en bloeistand
  • Prijs: vanaf 249 euro

5. Budmaster – II XG serie

budmaster-ii-xg-4

De Budmaster heeft een enorme staat van dienst, het was een van de eerste commecieel succesvolle led kweeklampen en de XG serie was de lamp waarmee het succesverhaal begon voor Budmaster. Dat deze led op nummer 5 in deze lijst staat is dus geheel willekeurig. Deze serie maakt gebruik van Bridgelux diodes, die voor ongeveer 40% meer PAR vermogen zorgen dan HPS lampen. Alle series van Budmaster hebben dezelfde behuizing en de LED-clusters zijn modulair te vervangen, wat van de Budmaster een led voor het leven maakt. Budmaster XG kweeklampen zijn supergeschikt als instapmodel, dat je vervolgens stapsgewijs kunt upgraden naar het zwaardere werk.

  • Per twee led clusters uit en aan te zetten voor groei en bloei
  • Werkelijk vermogen: vanaf 180 tot 720 Watt
  • Afzonderlijk te vervangen ledclusters
  • Uitstekende staat van dienst, veel ervaring met cannabis
  • Prijs: vanaf 615 euro

6. Fluence Bioengeneering  – SPYDRx Plus

3_spydrxplus_side

De SPYDRx Plus is een led kweeklamp die zowel voor hobbyisten als professionals geweldig is. De lampen zijn naast 1000 Watt HPS kweeklampen getest in een professionele Amerikaanse legale wietkwekerij en versloegen daarbij de HPS lampen van onder meer Gavita. Het geheim van het succes zit ‘m voornamelijk in de optimale lichtspreiding. De lampen zijn dan ook best groot, 112 bij 107 centimeter en je hebt er dus wel minimaal een kweekruimte van 120 bij 12 voor nodig. Het is niet de goedkoopste led die je kunt krijgen maar wel een van de besten. Er zijn twee verschillende SPYDRx Plus lampen, een die 330 en een die 660 att verbruikt. Een apart verkrijgbare controller (159 euro) kan tot 3 SPYDRx Plus lampen afzonderlijk of tegelijk aansturen en dimmen.

  • Geweldige prestaties, overtreft HPS kweeklampen
  • Werkelijk vermogen: 330 of 660 Watt
  • Perfecte lichtspreiding
  • Apart aan te schaffen controller (optioneel)
  • Geen ventilators, dus 100% stil
  • Prijs: vanaf 1179 euro

7. G-Leds serie

G-Leds zijn een geheel nieuwe lijn led kweeklampen die Fabrikant G-Tools zelf op de markt heeft gebracht. Alle G-Leds beschikken over drie schakelaars waarmee je nog meer energie kunt besparen tijdens de groeifase, of juist een extra lichtboost kunt geven tijdens de bloeifase. Alle kleuren diodes (rood, blauw en wit) zijn hiermee apart aan of uit te schakelen. Dit maakt de G-Leds geschikt voor de gehele levenscyclus. Er zijn in totaal 4 verschillende G-Leds, waarvan de 140 met slechts één cluster aan led-diodes de kleinste is. De G-Led 280 heeft met 2 clusters een verbruik van 180 Watt, de G-Led 560 heeft 4 clusters en verbruikt 360 Watt en de G-Led 840 tenslotte, heeft 6 clusters en verbruikt slechts 540 Watt aan stroom.

  • Betaalbaar
  • Apart in te schakelen hoogwaardige Cree led diodes
  • Werkelijk vermogen: van 90 tot 540 Watt
  • Prijs: van 269 tot 1199 euro
(advertentie)